Γάλλος πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον: Ο Τραμπ μοιάζει με τον Λουδοβίκο ΙΔ΄

Γάλλος πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον: Ο Τραμπ μοιάζει με τον Λουδοβίκο ΙΔ΄

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ (γνωστός και ως «βασιλιάς Ήλιος»): ένας γέρος βασιλιάς ελαφρώς ιδιότροπος, απρόβλεπτος και κακά πληροφορημένος που θέλει, παρ' όλ' αυτά, να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις». Την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκε, ο βετεράνος διπλωμάτης, πρεσβευτής της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ζεράρ Αρό, σκιαγράφησε ένα ουδόλως κολακευτικό πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο πρώην (πλέον) πρεσβευτής, εκτιμά ότι «η Αμερική πρώτα» που υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει εξελιχθεί σε μια «Αμερική μόνη».

«Αυτός ο πρόεδρος και αυτή η κυβέρνηση δεν έχουν συμμάχους, δεν έχουν φίλους», λέει ο Αρό, ο οποίος υπήρξε πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη και το Ισραήλ.

Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση Τραμπ «δεν σκέφτεται με όρους πολυμερούς συνεργασίας και δεν έχει καμία συμπάθεια για τους Ευρωπαίους, αντιθέτως τους αντιμετωπίζει όπως και τους Κινέζους».

Ο 66χρονος Ζεράρ Αρό ήταν ανέκαθεν ένας διπλωμάτης που δεν χρησιμοποιούσε «ξύλινη» διπλωματική γλώσσα, αντιθέτως, οι εν θερμώ δηλώσεις του συχνά προκαλούσαν αντιδράσεις. Είναι πολύ ενεργός στο Twitter, όπως ακριβώς και ο Τραμπ – αν και με πολύ λιγότερους ακολούθους.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα διαδεχτεί τον Αρό, όπως πιθανολογείται ότι νέος πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον θα είναι ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Φιλίπ Ετιέν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή