Καμπάνια ΕΛΚ με «σημαία» τη Ν.Δ.

Καμπάνια ΕΛΚ με «σημαία» τη Ν.Δ.

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμπόρευσης με την Ακροδεξιά και φυσικά με τον άνθρωπο που συμβολίζει αυτό το σχέδιο, τον κ. Βέμπερ: Εναν γνήσιο ανθέλληνα που έχτισε την πολιτική του καριέρα στην Ευρώπη της κρίσης υβρίζοντας τις θυσίες και τις επιλογές του ελληνικού λαού…». Ο «ανθέλληνας» Μάνφρεντ Βέμπερ είχε τον περασμένο Φεβρουάριο αφήσει ανοικτό το παράθυρο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εφόσον αναλάβει μια νέα κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις. Είναι το ίδιο πρόσωπο που επιλέγει την Αθήνα για να κηρύξει την ερχόμενη Τρίτη στο Ζάππειο την έναρξη της τελικής φάσης της εκστρατείας του ΕΛΚ που θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου στο Μόναχο, στο πλευρό της Αγκελα Μέρκελ.

«Ποιος είναι ανθέλληνας και ποιος φιλέλληνας;» αναρωτιούνταν στην Πειραιώς με αφορμή την αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού κατά την ομιλία στην Καλαμάτα, σπεύδοντας να θυμίσουν τις εκλεκτικές συγγένειες του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νικολάς Μαδούρο. Δεν διέλαθε πάντως την προσοχή της Πειραιώς το γεγονός ότι το αφήγημα περί «ακροδεξιάς Ν.Δ.» βρισκόταν πολύ πιο χαμηλά απ’ ό,τι συνήθως στις ομιλίες του κ. Τσίπρα.

Η διαπίστωση δεν είναι άνευ σημασίας, καθώς στη Ν.Δ. θεωρούν ότι το αφήγημα αυτό δεν «περνάει» (και δεν είναι το μόνο), ενώ εκτιμούν ότι οι προσωπικές επιθέσεις που κάνει πλέον ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προδίδουν το αδιέξοδό του και, όπως έλεγαν, «την επερχόμενη ήττα του, διότι αυτός που επιτίθεται προσωπικά είναι πάντα αυτός που ξέρει ότι χάνει».

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. ετοιμάζεται για την εκδήλωση που οργανώνει το ΕΛΚ στο Ζάππειο τη Μ. Τρίτη, καθώς ο κ. Βέμπερ επέλεξε την Αθήνα για την ομιλία-ορόσημο της τελικής φάσης της καμπάνιας του και την κοινή εμφάνιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – συμβολική και της ταύτισης της ατζέντας του ΕΛΚ με αυτήν της Ν.Δ. σε πολλά σημεία. Ιδιαίτερα δε σε αυτά που αφορούν την ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και της δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας (πέντε εκατομμυρίων, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν).

Η εικόνα από το Ζάππειο που θα μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη θα μιλήσει από μόνη της. Οι προδιαγραφές της διοργάνωσης και της παραγωγής είναι υψηλές και για όσους γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, θα θυμίζουν το συνέδριο του ΕΛΚ που έγινε στο Ελσίνκι τον περασμένο Νοέμβριο –με ενυπωσιακά βίντεο και οπτικά εφέ– και έδωσε το χρίσμα στον κ. Βέμπερ να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν. Θα παραπέμπει, όμως, και σε μια εικόνα νίκης, καθώς είναι σαφές ότι η κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια συνομιλεί και αντιμετωπίζει τον κ. Μητσοτάκη ως εν αναμονή πρωθυπουργό. Ο κ. Βέμπερ θα συνοδεύεται από τουλάχιστον 25 δημοσιογράφους, την ώρα που πολλά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να καλύψουν την εκδήλωση, όπως και οι ανταποκριτές τους στην Αθήνα.

Ολα αυτά σε μια συγκυρία που ξένα ΜΜΕ και οι αγορές στις αναλύσεις τους προεξοφλούν τη νίκη της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Ο πρόεδρός της, εξάλλου, επαναλαμβάνει σε όλες τις συνεντεύξεις του σε ξένα μέσα, όπως και στους ξένους συνομιλητές του ότι ο καταλύτης για την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων θα είναι η πολιτική αλλαγή. Το είχε υπονοήσει και ο κ. Βέμπερ στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο. Οι δηλώσεις του είχαν ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου που είχε σπεύσει να ζητήσει διάψευση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Αυτές αρκέστηκαν στο πάγιο «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και η Ελλάδα πρέπει να μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις».

Δεν είναι το μόνο που, σύμφωνα με την Πειραιώς, προδίδει την αγωνία της κυβέρνησης. Την ίδια στάση εκτιμούν ότι αποτυπώνουν και ορισμένες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν την κυβέρνηση να έχει βελτιώσει το οικονομικό κλίμα και τους πολίτες να είναι αισιόδοξοι, ενώ ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πιστωθεί το διεθνές κύμα μείωσης των επιτοκίων. Στο ίδιο κάδρο, εξάλλου, βάζει η Πειραιώς και τη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ με τους δύο αντιπροέδρους και στελέχη της Ν.Δ., έπειτα από μια περίοδο που οι σχέσεις στον άξονα Πειραιώς – Παναγή Κυριακού ήταν ψυχρές. Για την Πειραιώς σηματοδότησε τις «γέφυρες» που ρίχνει η αμερικανική πλευρά στους συνομιλητές της στην επόμενη κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον την ώρα που η θητεία του κ. Πάιατ (όπως έγραψε η «Κ») παρατείνεται για έναν χρόνο (2020).

Οχι στο «παιχνίδι Τσίπρα»

Την ίδια ώρα, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς βλέπουν αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση και, όπως έδειξε η τελευταία ομιλία του κ. Τσίπρα, προσπάθεια του πρωθυπουργού να μετατρέψει τις εκλογές σε προσωποπαγή αναμέτρηση. Ο πολιτικός του αντίπαλος, πάντως, δεν σκοπεύει να παίξει το παιχνίδι του. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Ν.Δ. θα απαντά στις επιθέσεις, αλλά δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι της λάσπης και της πόλωσης, και σίγουρα όχι αυτό των προσωπικών χτυπημάτων. Ο ίδιος έχει αποφασίσει τη στρατηγική ανάδειξης του δικού του προγράμματος με στόχο να πείσει και τους αναποφάσιστους και όσους γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ακόμα διστακτικοί, να ψηφίσουν τη Ν.Δ.

Ταυτόχρονα, όπως έδειξε η αποδόμηση της πρωθυπουργικής συνέντευξης με αιχμή του δόρατος τα «δήθεν» επιτεύγματα στην οικονομία, και κυρίως το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί μη μείωσης του αφορολογήτου, την ώρα που η κυβέρνηση το έχει ψηφίσει, η Ν.Δ. θα συνεχίσει να αποδομεί τα κυβερνητικά αφηγήματα και κυρίως το «καταστροφικό», όπως λένε στην Πειραιώς, έργο της. Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται και η σφοδρή αντίδραση της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση, η οποία θα έχει συνέχεια.

Κλιμάκωση για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Δείγμα της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην μπαίνει στον δρόμο της προσωπικής αντιπαράθεσης που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας και να αναδεικνύει τα «στραβοπατήματα» της κυβέρνησης, ήταν η άμεση και ηχηρή αντίδρασή του στο νομοσχέδιο-σκούπα του Κώστα Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το «τερατούργημα», διαμηνύοντάς της ότι δεν μπορεί να δεσμεύει με τέτοιο τρόπο την επόμενη κυβέρνηση, ενώ η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως κατήγγειλε την Παρασκευή «πολιτικούς εκβιασμούς» πρυτάνεων από τον Κώστα Γαβρόγλου, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Η Πειραιώς διαμηνύει ότι θα αντιταχθεί «με κάθε δυνατό τρόπο» στη Βουλή μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη που είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και επώνυμες αντιδράσεις από τον πανεπιστημιακό χώρο που θα αποδομήσουν το νομοσχέδιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή