Στις κάλπες για εκλογή νέου προέδρου σήμερα η Βόρεια Μακεδονία

Στις κάλπες για εκλογή νέου προέδρου σήμερα η Βόρεια Μακεδονία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον εφιάλτη της αποχής να πλανάται πάνω από την κάλπη, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ψηφίζουν από το πρωί για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά, αργά το βράδυ, δεν προδιαθέτει για θρίλερ.

Θεωρείται βέβαιο –όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις– ότι στον δεύτερο γύρο θα περάσουν ο προτεινόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Στέβο Πεντάροσκι και η υποστηριζόμενη από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, επίσης πανεπιστημιακός, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Καθώς, όμως, υπάρχει και τρίτος υποψήφιος, o Μπλέριμ Ρέκα, προτεινόμενος από κάποια μικρά αλβανικά κόμματα, η εκλογή θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 5 Μαΐου. Και μπορεί στα προεκλογικά μπαλκόνια οι υποψήφιοι να αντιπαρατίθενται επί των προγραμματικών τους θέσεων, στα επιτελεία των κομμάτων που τους στηρίζουν, όμως, οι σκέψεις ταξιδεύουν στον β΄ γύρο και στο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Διότι εάν αυτή δεν ξεπεράσει το 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς κατάλογους, τότε, με βάση το σύνταγμα, οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν ύστερα από έξι μήνες και μάλιστα σε δύο γύρους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες και οι μόνοι κερδισμένοι (πρόσκαιρα) θα είναι οι Αλβανοί, που θα έχουν για πρώτη φορά δικό τους πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, βάσει συντάγματος, στο διάστημα μέχρι να γίνουν νέες εκλογές θα ασκεί χρέη ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο ομοεθνής τους πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Μπορεί να επιστρέψει το φάντασμα της αποχής του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου του 2018 για τη συμφωνία των Πρεσπών και σε αυτή την ψηφοφορία; Κανείς στη Βόρεια Μακεδονία δεν βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο. Στους πολίτες υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από την πολιτική, που έγινε ακόμα μεγαλύτερη από τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση Ζάεφ και τη διάψευση των προσδοκιών τους, και ο φόβος η συμμετοχή να μην πιάσει το απαιτούμενο ποσοστό κυριαρχεί. Και τον αυξάνει το (πολύ πιθανό) ενδεχόμενο οι Αλβανοί στον δεύτερο γύρο να μην προσέλθουν στην κάλπη, ώστε να «γευθούν» την προεδρία της Δημοκρατίας, έστω και για λίγο! Σε ένα τέτοιο φόντο η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων εξελίχθηκε σε εφ’ όλης της ύλης πολιτική αναμέτρηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της υποψηφίας του VMRO DPMNE.

«Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας», είναι το προεκλογικό της σύνθημα, αλλά όταν ρωτήθηκε για το εάν θα επιχειρήσει, εφόσον εκλεγεί, να «μπλοκάρει» την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, έδωσε γενικόλογη απάντηση η οποία πάντως απηχεί τη θέση του κόμματός της επ’ αυτού. Στη γραμμή Ζάεφ, ο Πεντάροσκι διεκδικεί την ψήφο των πολιτών για να συμβάλει, όπως τονίζει, στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή