«Τι θα γίνει με τον Μπέρνι Σάντερς;»

«Τι θα γίνει με τον Μπέρνι Σάντερς;»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσπάθειές τους να κερδίσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020 μπορεί να περιπλεχθούν από τον Μπέρνι Σάντερς. Για το ενδεχόμενο αυτό ανησυχούν πολλοί Δημοκρατικοί, σε ένα πολιτικό σενάριο που θα θυμίζει πολύ τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016.

Με ποιον τρόπο –αρχίζουν να διερωτώνται κάποιοι Δημοκρατικοί– μπορούν να ανακόψουν έναν υποψήφιο έξω από την κομματική δομή, ο οποίος έχει ανοσία στον εκφοβισμό και διαθέτει την υποστήριξη της βάσης, χωρίς απλώς να ενισχύσουν το μήνυμά του «το κατεστημένο με κυνηγάει», κάτι που και ο ίδιος ο Τραμπ εφάρμοσε με επιτυχία; Μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη για τους Δημοκρατικούς η προσπάθειά τους να σταματήσουν τον Σάντερς.

Εχει τεράστια οικονομικά πλεονεκτήματα και ήδη ξεπερνά σε πόρους τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του, πόρους που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια μεγάλη προεκλογική εκστρατεία μέχρι τις προκριματικές εκλογές. Επίσης, πρόκειται να επωφεληθεί από το ιστορικώς μεγάλο φάσμα υποψηφίων που μπορεί να κατακερματίσει τις ψήφους. Αν καταφέρει να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές και έρθει δεύτερος στις υπόλοιπες χάρη στην πολύ πιστή βάση εκλογέων σε πολλές πολιτείες, μπορεί τελικά να συγκεντρώσει έναν εξαιρετικό αριθμό αντιπροσώπων προκειμένου να λάβει το χρίσμα.

Πολλοί στο Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθούν να νιώθουν οργή για την εκλογική μάχη του 2016, όταν ο Σάντερς ήταν αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον, όπως εξάλλου και την αντίστασή του να «εξελιχθεί» σε Δημοκρατικό. Ωστόσο, οι επικριτές του κινητοποιούνται από τον φόβο ότι, αν ένας ορκισμένος σοσιαλιστής λάβει το χρίσμα, στην πραγματικότητα αυτό θα εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στον πρόεδρο Τραμπ.

Τα καλά νέα για τους πολέμιους του Σάντερς είναι ότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν αρκετά χαμηλά στις πολιτείες που έδωσαν πρώτες το προεδρικό χρίσμα το 2016. Πολλοί Δημοκρατικοί τον βλέπουν αρνητικά συγκριτικά με τους αντιπάλους του, παρότι έχει ήδη δηλώσει δημοσίως ότι θα υποστηρίξει τον υποψήφιο του κόμματος, αν τελικά δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που θέλει. «Ο Μπέρνι Σάντερς πιστεύει ότι η πιο κρίσιμη αποστολή που έχουμε μπροστά μας είναι να κερδίσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ», εξηγεί ο Φαΐζ Σακίρ, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς. «Ολες οι αποφάσεις, την ερχόμενη χρονιά, θα εκπορεύονται από αυτόν τον κομβικό στόχο». 

Το ζήτημα «τι θα γίνει με τον Μπέρνι» και η μεγαλύτερη ανάγκη κομματικής ενότητας κυριάρχησε σε κάποια δείπνα των Δημοκρατικών σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, που οργανώθηκαν από τον χρηματοδότη του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπέρναρντ Σουάρτζ. Αν ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υποστηρίζεται σημαντικά από τη διαδικασία συγκέντρωσης δωρεών μέσω Διαδικτύου, δεν καταφέρει να ενισχύσει την προσέλκυση των Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων ψηφοφόρων, πιθανώς να συγκεντρώσει εκατοντάδες αντιπροσώπους, αλλά δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, ο κίνδυνος στράτευσης των δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος εναντίον ενός υποψηφίου του οποίου η δημόσια ζωή οργανώθηκε γύρω από την αντιμετώπιση του συγκεντρωμένου πλούτου, είναι αυταπόδεικτος. Ο Σάντερς με ενθουσιασμό θα αδράξει την ευκαιρία. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα αναφέρουν ότι «δεν αρέσω στους πλούσιους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή