Η γλύκα της εξουσίας οδηγεί στον Οκτώβριο

Η γλύκα της εξουσίας οδηγεί στον Οκτώβριο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος, λοιπόν, ερρίφθη. Eκλογές τον Οκτώβριο, επέμεινε ξανά ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Λόγω προϊστορίας, ωστόσο, ώσπου να περάσει και η τελευταία μέρα (η 4η Μαΐου νομίζω) μετά την οποία δεν θα μπορεί να εξαγγείλει πρόωρες εκλογές, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Ανθρωπός μου, πολύ κοντά στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  –τον οποίο γνωρίζω πριν καν γίνει ο κ. Τσίπρας  πρόεδρος 15μελούς– μου ανέπτυξε το σκεπτικό τής απόφασης για εκλογές τον Οκτώβριο. Σκεπτικό το οποίο ομολογώ δεν βρήκα και πολύ πειστικό, καθώς, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα, μια μικρή, έστω, νίκη της Ν.Δ. τον Μάιο, είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη νίκη της στις βουλευτικές του Οκτωβρίου. Με αυτό το απλό επιχείρημα άρχισα την κουβέντα.

– Κατ’ αρχάς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα πάρει το κάθε κόμμα στην ευρωκάλπη. Αν π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει 25% και η Ν.Δ. 30%, το αφήγημα Μητσοτάκη ότι θα σαρώσει στις ευρωεκλογές, δύσκολα θα μπορεί να σταθεί, ενώ ο Τσίπρας μπορεί εύκολα να υποστηρίξει ότι αυτή η διαφορά είναι αναστρέψιμη ώς τον Οκτώβριο. Ιδιαίτερα αν τα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι χαμηλά, δηλαδή περίπου 55% μαζί.

– Και πού θα πάει το υπόλοιπο 45%;

– Πρόσεξε, τα μικρά κόμματα στις ευρωεκλογές, με τη χαλαρότητα της ψήφου, μπορεί όλα μαζί εύκολα να συγκεντρώσουν πάνω από 20%. Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ μαζί θα κυμανθούν κοντά στο 15-17%, ενώ γύρω στο 8-10% θα κυμανθεί η Χρυσή Αυγή. Να, πάνω-κάτω, τo 45% που έψαχνες.

– Ναι, αλλά ακόμη και με αυτά τα πενιχρά ποσοστά νικητής στις ευρωεκλογές θα είναι ο Μητσοτάκης. Το αφήγημα Τσίπρα για επανάκαμψη στις βουλευτικές δεν θα πείθει πλέον κανέναν, ενώ είναι βέβαιο ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για εσωκομματικές κόντρες, θρυμματίζοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάτι μπορεί να πάει απολύτως στραβά μέσα στο καλοκαίρι – ένα τραγικό συμβάν όπως π.χ. μία μεγάλη φωτιά με θύματα.

– Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Η οικονομία να αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, η χώρα να μπορεί πλέον να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, οι νέες παροχές να δημιουργήσουν έναν αέρα ανάκαμψης για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ –μη γελάσεις– ο Τσίπρας έχει σοβαρή πιθανότητα να πάρει μαζί με τον Ζάεφ στις αρχές Οκτωβρίου το Νομπέλ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Να κερδίσει έτσι πολιτικούς πόντους έναντι του Μητσοτάκη.

– Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία ένα ρεύμα υπέρ του «φύγετε τώρα» για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μάλιστα στη Βόρειο Ελλάδα όπου η συμφωνία των Πρεσπών έχει ακουμπήσει ευαίσθητες χορδές, ενώ η εικόνα για τη Ν.Δ. θα ενισχυθεί με τον Μητσοτάκη να είναι εν αναμονή πρωθυπουργός.

– Νομίζω πως η πλειονότητα των Ελλήνων ψηφίζει με βάση την τσέπη της κι όχι με το μυαλό στα εθνικά θέματα. Ηδη, η κυβέρνηση έχει μοιράσει στους περισσότερους από ένα επίδομα, ενώ υπόσχεται και ελαφρύνσεις σε όσους έχασαν λεφτά με τα μνημόνια. Ο Μητσοτάκης μπορεί να υπόσχεται μείωση φόρων και ανάπτυξη, αλλά παραμένει άγνωστο μέγεθος για τον δημόσιο υπάλληλο και τον μεροκαματιάρη ο οποίος τον κοιτάζει με καχυποψία.

– Ετσι όπως πας, είσαι έτοιμος να μου πεις ότι διεκδικείτε και τη νίκη.

– Οχι. Τέτοια πιθανότητα δεν πιστεύω ότι υπάρχει. Νικήτρια σε ευρωεκλογές και βουλευτικές θα είναι η Ν.Δ. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να βγάλει αυτοδυναμία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα έχει την πρώτη θέση. Απλώς είναι σαφές, και το βλέπω και από τις έρευνες που κάνει ο Βερναρδάκης στα social media, καθώς κι άλλοι που συνεργάζονται, δικοί μας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν συμπαγή πολιτικό πυρήνα κοντά  στο 20% του εκλογικού σώματος, κάτω από το οποίο δεν πρόκειται να πέσει ό,τι και να γίνει. Αρα, παρά την ήττα, θα παραμείνει στο παιχνίδι ως κυρίαρχο κόμμα της Αριστεράς, ακόμη κι αν η διαφορά είναι 10 μονάδες τον Οκτώβριο. Γι’ αυτό ο Τσίπρας δεν έχει λόγο να βιαστεί να πάει σε κάλπες. Ασε που εξαντλώντας την τετραετία θα τοποθετήσουμε εμείς, τον Ιούνιο, τους νέους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς η θητεία των σημερινών λήγει.

Είναι φανερό ότι η εξουσία είναι γλυκιά και πάντα υπάρχουν επιχειρήματα για να τη χαρούν αυτοί που την απολαμβάνουν έως την τελευταία μέρα που τους δίνεται η ευκαιρία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή