Συνάντηση Παυλόπουλου – Μενέντεζ στο Προεδρικό Μέγαρο

Συνάντηση Παυλόπουλου – Μενέντεζ στο Προεδρικό Μέγαρο

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Γερουσιαστή και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, υποδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενώ στην συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν παρών και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Μενέντεζ θεωρείται μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκο Ρούμπιο, ο «αρχιτέκτονας» του νοσχεδίου που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ, το οποίο για πρώτη φορά προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  εξήρε τη διαχρονική στάση και τις θέσεις, που έχει λάβει αναφορικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις αυτές συμβάλλουν στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και, ιδίως, στην τόσο ταλαιπωρημένη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ, «θα ήθελα κι εγώ να εξάρω τον ρόλο που έχετε παίξει ως Πρόεδρος της χώρας, αλλά και ως λαμπρός πολιτικός. Έναν ρόλο που κληθήκατε να παίξετε σε ιστορικές στιγμές και για τον οποίο η Ιστορία θα έχει να πει στο μέλλον».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη θέση, που έλαβε ο Αμερικανός γερουσιαστής σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις των συμμάχων μέσα στον χώρο του ΝΑΤΟ, είναι και θέσεις που αφορούν την ισχύ του ΝΑΤΟ και την επιτέλεση της αποστολής του. «Συμφωνούμε απόλυτα, κ. Γερουσιαστά, ότι για να είσαι συνεπής σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ, όπως λέμε εμείς οι Έλληνες με μία παροιμία, "δεν μπορείς να πατάς πάνω σε δύο βάρκες". Και ο νοών νοείτω», τόνισε ο Πρόεδρος. 

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε και μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας του κ. Μενέντεζ που αφορά την ουσία της πολιτικής του στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως ανέφερε, «εμείς οι Έλληνες θα θυμόμαστε πάντοτε ότι έχετε αναδειχθεί υπέρμαχος μιας ανθρωπιστικής, για να το πω όπως αρμόζει, πολιτικής. Στηρίξατε και στηρίζετε μια πολιτική η οποία υπερασπίζεται τον άνθρωπο μέσα από την υπεράσπιση εμβληματικών αρχών και αξιών, όπως είναι εκείνες της Αλληλεγγύης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, ιδίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Εμείς οι Έλληνες και εγώ προσωπικώς, σας παρακαλούμε να συνεχίσετε αυτό τον αγώνα σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπεδωθεί αυτή η πολιτική υπέρ του Ανθρώπου. Και αυτό γιατί οι ίδιες αρχές και αξίες αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία στηρίζεται πάνω σ' αυτές τις Ανθρωπιστικές Αξίες. Και γνωρίζετε πολύ καλά -το πιστεύω, το έχω πει πολλές φορές- ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει από κοινού να υπερασπισθούν αυτές τις θεμελιώδεις αξίες υπέρ του Ανθρώπου, τις αρχές της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τόσο πολύπαθου πλανήτη μας».

Ρ. Μενέντεζ: Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

 Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, και συνέχισε λέγοντας ότι «ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη και τον τελευταίο καιρό έχει εμβαθυνθεί και έχει γίνει πιο σημαντική και για τις δύο χώρες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκεται μαζί μας ο πρέσβης ο κ. Πάιατ που είναι ένας από τους λαμπρότερους διπλωμάτες καριέρας των ΗΠΑ και ο οποίος, πιστεύω, αυτή την εξαιρετική σχέση την έχει περαιτέρω εμβαθύνει».

Για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «ο κ. Πρέσβης κάνει εξαιρετική δουλειά».

Ακολούθως, ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ένας σύμμαχος ο οποίος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, πράγμα που θα ήθελε να κάνουν και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι, όπως είπε. «Επιπλέον αυτού, υπάρχει η εξαιρετική και πολύ σημαντική διμερής σχέση. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι' αυτά τα οποία μας παρέχετε στη Σούδα, όπως επίσης και για τη σχέση που έχουμε στον τομέα της ασφάλειας. Θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει και μια σημαντική ελληνική διασπορά στις ΗΠΑ, η οποία όλο και περισσότερο επιστρέφει και επενδύει στην πατρίδα της. Πρόσφατα, βρέθηκα στον Μυστρά, από όπου γύρισα, συγκεκριμένα, όπου κάποιοι Αμερικανοί έχουν κάνει μια πολύ σημαντική επένδυση σ' αυτό το πανέμορφο μέρος», συμπλήρωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Μενέντεζ μίλησε για την «εξαιρετικά αισιόδοξη προοπτική» που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο με την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Τονίσε επίσης ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις –σε μια συγκυρία κατά την οποία η πόλωση βρίσκεται στα ύψη– όπου καταγράφεται διακομματική συναίνεση στην Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ -ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή