Κανονικά δηλώσεις πόθεν έσχες και από τους δικαστές

Κανονικά δηλώσεις πόθεν έσχες και από τους δικαστές

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως όλοι, θα καταθέσουν δηλώσεις πόθεν έσχες και οι δικαστές και οι εισαγγελείς, καθώς σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε στο σύνολο τους τις αιτιάσεις των δικαστικών κατά του σχετικού νόμου.

Οι δικαστικές Ενώσεις είχαν προβάλει αιτιάσεις κατά του νόμου σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών και κυρίως τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που κάνει τον έλεγχο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αποκρούοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς των δικαστικών Ενώσεων, μεταξύ των άλλων, έκριναν ότι:

– Οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018 για το πόθεν έσχες) δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα, κατά το σκέλος που προβλέπουν, ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ορίζονται με απόφαση των Προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. 

-Συνταγματική, επίσης, κρίθηκε η διάταξη σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της επιτροπής που ελέγχει και το πόθεν έσχες των δικαστικών, (11μελής επιτροπή) την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι από 4 ανώτατοι δικαστές και 2 ανώτατοι εισαγγελείς, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο βουλευτές, κ.λπ.

-Συνταγματική, επίσης, κρίθηκε η ρύθμιση για δήλωση στο πόθεν έσχες μετρητών πάνω από 30.000 που βρίσκονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η δήλωση κινητών σημαντικής αξίας, πάνω από 40.000, για τα οποία οι υπόχρεοι σε δήλωση δεν διαθέτουν παραστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή