Μικρά οινοποιεία, μεγάλα οράματα

Μικρά οινοποιεία, μεγάλα οράματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με όραμα την εξάπλωση των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών ανά τον κόσμο, σαράντα τέσσερα οικογενειακά οινοποιεία προσκαλούν το αθηναϊκό –και όχι μόνο– κοινό και τους επαγγελματίες οίνου και εστίασης να γνωρίσουν από κοντά μικρά, ξεχωριστά, αξιόλογα οινοποιεία, που παράγουν κρασιά με χαρακτήρα, που αναβιώνουν και εξελίσσουν σπάνιες ποικιλίες, που πιστεύουν με πάθος ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα δεμένη με τον τόπο, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της». Με αυτά τα λόγια, ο νεοσυσταθείς Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος μάς κάλεσε στην πρώτη του έκθεση την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Ομολογώ πως η πρώτη μου σκέψη δεν ήταν ιδιαίτερα θετική: μία ακόμα έκθεση, «καπάκι» στο Οινόραμα. Ξεκίνησα να πάω με κρύα καρδιά και καταρρακτώδη βροχή. Φτάνοντας όμως στον σχεδόν βιομηχανικό εκθεσιακό χώρο The Hub Events στα Πετράλωνα, μια εσωτερική λιακάδα, ένα οινικό ουράνιο τόξο, άλλαξε το σκηνικό. Απλότητα, ισότητα, άνεση, ομοιογένεια, τα χαρακτηριστικά που γίνονταν αντιληπτά αμέσως. Οι φίλοι οινοποιοί είχαν για μία ακόμα φορά φέρει τα διαμαντάκια τους και με το κέφι που τους διακρίνει πάντα ήταν εκεί, έτοιμοι να τα παρουσιάσουν. Ας με συγχωρήσουν οι περισσότεροι που δεν πρόλαβα να δοκιμάσω, αλλά ήταν μια πραγματικά δύσκολη εκτός του Hub ημέρα. Εν τάχει, λοιπόν, σας λέω: 

Ακριώτου Microwinery: το φετινό ροζέ Ορειβάτης και ο ολοκαίνουργιος Ερημίτης στα must try! Anatolikos Vineyards πάντα και για πάντα! Κτήμα Γράμψα με ένα Allegro (Σκιαδόπουλο, Μοσχατέλλα), που κλέβει εντυπώσεις. Το Merlot του Κωστή Δαλαμάρα μια έκπληξη! Κτήμα Καρανίκα πάντα στον αφρό. Συνεπής στη νοστιμιά, ο Κώστας Λαλίκος με ενθουσίασε με το Ασύρτικο Signialo 2015 και ένα ωραίο Gewürztraminer 2018. Για το Κτήμα Λίγα δεν ξέρω τι να πω, μου αρέσουν όλα τα κρασιά τους, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα. Εξαιρετικό το Κλειδί Ασύρτικο και το ροζέ Queen του φίλου μου Ιορδάνη Μιχαηλίδη, αλλά και το ροζέ της Οινόλπης από Αυγουστιάτη και Κουτσουμπέλη. Ο Νίκος Καρατζάς απλώς κάνει θαυμάσια κρασιά, όπως πάντα. Υπέροχο το Ροζακί της οινοποιίας Τσικρικώνη! Ο Νίκος Πετρακόπουλος και η Κική Σιαμέλη μεγαλουργούν στα κεφαλονίτικα Θηράμωνα με μια σούπερ ροζ Μαυροδάφνη και μια τριλογία ρομπόλας από τρία διαφορετικά αμπελοτόπια. Το συριανό Σαν τα Μάραθα μας αρέσει πάντα και ο Νίκος Χατζάκης είναι σχεδόν οικογένεια! Τελευταία γουλιά η «άλλη» Ρομπόλα του Σκλάβου, Λακομάτια, 600 μ. υψόμετρο, θεϊκή. ■

Τα μέλη του ΣΜΟΕ: Oίνοι Αδάμ, Οινοποιία Αϊβαλής, Agrovision, Αkriotou Microwinery, Αμπελόεις, Anatolikos vineyards, Αρλεκοίνων Χώρα, Οινοποιία Ασλάνης, Κτήμα Βουρβουκέλη, Αμπελώνες Γκανή, Οινοποιείο Γκίκας, Κτήμα Γράμψα, Οινοποιείο Δαλαμάρα, Οινοποιείο Διγενάκη, Θηβαϊκή Γη, Ιδαία Οινοποιητική, Κτήμα Καρανίκα, Κίκονες, Οινοποιείο Κόκκινος, Αμπελώνες Λαλίκου, Κτήμα Λίγας, Κτήμα Μανωλεσάκη, Κτήμα Μιχαηλίδη, Οινοποιία Μποσινάκη, Μικροοινοποιία Μυλωνά, Οινοποιία Ντούγκος, Οινοποιείο Οινόλπη, Oenops Wines, Κτήμα Πάτοινος, Οινοποιείο Παπαθανασίου, Κτήμα Παπαργυρίου, Οινοποιείο Πετρακόπουλος, Οινοποιείο Πετραλώνων, Οινοποιία Πουλτσίδη, Κτήμα Πυργάκη, Κτήμα Ρωμαλίδη, Οινοποιείο Σκλάβος, Οινοποιείο Σύρου, Κτήμα Τάτση, Terra Olympus, Οινοποιία Τσικρικώνη, Domaine Florian, Κτήμα Φοίβος, Κτήμα Χρυσοχόου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή