Τουρκία: Ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν έγινε εχθρός

Τουρκία: Ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν έγινε εχθρός

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημάδι εσωτερικής αντίστασης σπάνιο για τα δεδομένα του κυβερνώντος κόμματος της γείτονος χώρας αντιμετώπισε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την έντονη επιδείνωση της οικονομίας και τις σημαντικές απώλειες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.

Σε επιστολή που δημοσίευσε το πρωί της Δευτέρας, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και κάποτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, άσκησε σκληρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, με εκτενείς αναφορές στην κακή διαχείριση της οικονομίας, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και τη συμμαχία του AKP με το κόμμα των εθνικιστών.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών ήταν επιζήμια για το κόμμα μας», σημείωσε ο Νταβούτογλου, ο οποίος παραμένει μέλος του κυβερνώντος κόμματος, παρότι δεν κατέχει πλέον έδρα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίζεται, επίσης, πως πίσω από την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας βρίσκεται μια κρίση διακυβέρνησης καθώς και η αυξανόμενη απόσταση από τις ηθικές αρχές της τουρκικής κοινωνίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί επωνύμως στον Τούρκο πρόεδρο και τις πολιτικές του.

Το πολιτικό μανιφέστο του Νταβούτογλου δημοσιεύτηκε στον απόηχο της βίαιης επίθεσης εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από πλήθος διαδηλωτών, που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα το πρωί της Κυριακής. Εννέα άτομα έχουν συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία για τη βιαιοπραγία εναντίον του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Η επίθεση έλαβε χώρα στην κηδεία ενός στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στις μάχες εναντίον Κούρδων ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής καμπάνιας για τις εκλογές του Μαρτίου, τόσο ο Ερντογάν όσο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατηγόρησαν επανειλημμένως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για συνεργασία με Κούρδους τρομοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή