Συμφωνία κυρίων στην Αργεντινή για συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα

Συμφωνία κυρίων στην Αργεντινή για συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι δεν θα βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού, που είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας στην Αργεντινή, με το 32% του πληθυσμού να ζει υπό καθεστώς φτώχειας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει δημοσκόπηση της εφημερίδας Cronica, όπου το 84% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία. Η Αργεντινή έχει υπαχθεί σε δανειοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ, με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να έχει δώσει την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για την εκταμίευση 10,8 δισ. δολαρίων από πακέτο στήριξης 56,3 δισ. δολαρίων.Ο πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, έλαβε την πρωτοβουλία να στραφεί στο ΔΝΤ, μια κίνηση που θεωρείται πως έπληξε τη δημοτικότητά του ενόψει επικείμενων εκλογών.

«Πάντα πίστευα πως ο Μάκρι επενέβη πολύ αργά για να διορθώσει τα λάθη της (πρώην προέδρου) Κριστίνα Κίρχνερ. Τώρα οι λύκοι είναι λυμένοι και τα μαχαίρια έχουν βγει από τις θήκες τους», σχολίασε ο Τόμας Λάντιστριτ, επενδυτικός σύμβουλος στην Trusco και διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Investment Management N3L Capital Partners. Ο ίδιος πρόσθεσε στο αμερικανικό περιοδικό Forbes πως σόρταρε τις μετοχές των επτά μεγαλύτερων τραπεζών της Αργεντινής όταν άκουσε πως επιβάλλονται μέτρα για τον έλεγχο των τιμών. Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με εταιρείες τροφίμων το «πάγωμα» των τιμών σε 64 προϊόντα ως αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό, που έφθασε το 55% προ διμήνου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το «πάγωμα» των τιμών στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και μεταφορών έως τα τέλη του 2019.

Οι συνθήκες αυτές παραπέμπουν στις περιπέτειες που πέρασε η χώρα από το 1998 έως το 2001, όταν η οικονομία βρέθηκε παγιδευμένη σε συνθήκες αθλιότητας και αναγκάστηκε να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε κατόχους κρατικών ομολόγων, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας στους ξένους επενδυτές.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph εκείνης της εποχής, η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 28%, το πέσο είχε απολέσει το ένα τρίτο της αξίας του, ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί στο 41% και η ανεργία αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού στη χώρα, ενώ πάνω από το ήμισυ του πληθωρισμού ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σήμερα, η ανεργία στην Αργεντινή βρίσκεται λίγο πάνω από το 9% και το πέσο διολίσθησε στο ιστορικό χαμηλό των 43,9 δολαρίων, φέτος, τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή