Παιδεία: Ψηφοθηρικές τροπολογίες μέχρι τέλους

Παιδεία: Ψηφοθηρικές τροπολογίες μέχρι τέλους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην ψήφιση του νόμου του υπουργείου Παιδείας που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παρά τις ευρύτατες αντιδράσεις. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με εκπρόθεσμες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε δεκτές, προχωρεί στην ίδρυση τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας στο Αργος και Μουσειολογίας στην Εδεσσα, ενισχύοντας τις επικρίσεις για προεκλογικού, ψηφοθηρικού χαρακτήρα στόχευση του ν/σ. Επίσης κατατέθηκαν μη εκπαιδευτικού αντικειμένου τροπολογίες. Πλην της αντιπολίτευσης, την απόσυρση του ν/σ ζήτησαν η ΟΛΜΕ –χθες πραγματοποίησε συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μαζί με γονείς και μαθητές–, η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, η Σύνοδος Πρυτάνεων, εκπρόσωποι των κολεγίων.

Ειδικότερα, χθες άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ν/σ που περιλαμβάνει αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, συγχωνεύσεις ΤΕΙ με πανεπιστήμια, αλλαγές στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και πληθώρα άλλων διατάξεων. Ο κ. Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε του ν/σ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό όπου θα υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα». Μάλιστα εξήγγειλε ότι θα κατατίθετο τροπολογία για τους ήδη πτυχιούχους ΤΕΙ, καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ακαδημαϊκό καθεστώς του εργαστηριακού, διδακτικού και τεχνικού προσωπικού (ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ) των ΑΕΙ.

Επίσης, από το υπ. Παιδείας κατετέθησαν τροπολογίες. Μεταξύ αυτών, προβλεπόταν η αύξηση του ποσοστού των θέσεων (από 5% στο 10% των συνολικών θέσεων) που θα διατεθούν στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων για τα τμήματα που έχουν συναφές αντικείμενο με την ειδικότητά τους. Ωστόσο, το ποσοστό ορίζεται σε 5% για τα πολυτεχνεία, τις ιατρικές, οδοντιατρικές, κτηνιατρικές, φαρμακευτικές σχολές, και τμήματα φυσικής, βιολογίας και γεωλογίας. Με τροπολογία του υπ. Παιδείας επίσης ορίστηκε η ίδρυση κέντρου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία μπορούν να αποσπαστούν με επιμίσθιο στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που θα ιδρυθούν στα ΑΕΙ, διοικητικά στελέχη και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (η ρύθμιση επικρίνεται για εξασφάλιση συνεργατών της νυν πολιτικής ηγεσίας).

«Για συναλλαγές στα όρια του πολιτικού εκβιασμού για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη» μίλησε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση για το ν/σ διατύπωσε προβληματισμό για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ εάν δεν υπάρχει αξιολόγηση, καθώς και για την κατάργηση διατάξεων που αφορούν τους τίτλους των κολεγίων-παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Στο ίδιο πλαίσιο η Πανελλήνια Ενωση Αναγνωρισμένων Κολεγίων ανέφερε ότι καταργούνται διατάξεις που είχαν προστεθεί κατ’ απαίτηση του ΣτΕ, της Ε.Ε. και του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Από την άλλη, η Σύγκλητος του Παν. Ιωαννίνων ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν έλαβε υπόψη τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το πανεπιστήμιο. Τέλος, μετά τη Νομική Αθηνών, και η Νομική ΑΠΘ τάχθηκε κατά της ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή