«Οχι» από ΣτΕ σε νοσοκομειακούς γιατρούς για αναδρομικά σε μισθούς που μειώθηκαν το 2012

«Οχι» από ΣτΕ σε νοσοκομειακούς γιατρούς για αναδρομικά σε μισθούς που μειώθηκαν το 2012

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών να λάβουν αναδρομικά αποδοχές που είχαν περικοπεί αντισυνταγματικά από το 2012, απέρριψε το ΣτΕ. Οπως αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο, μπορεί να έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους, αλλά τα αναδρομικά που δικαιούνται «μετρούν» από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η πρώτη απόφαση δικαίωσής τους στο ΣτΕ, δηλαδή στις 27 Φεβρουαρίου του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 γιατροί του ΕΣΥ είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε ειδικά μισθολόγια που είχαν εφαρμοστεί βάσει του νόμου 4093/2012. Τον Φεβρουάριο του 2018 και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, εκδικάστηκε η προσφυγή τους. Τότε το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου για το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον και τη δημοσιονομική κρίση έκρινε ότι αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται μόνο οι αντιπροσωπευτικά τέσσερις προσφεύγοντες γιατροί και όχι όλα τα μέλη των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Περίπου 8,5 χιλιάδες γιατροί του ΕΣΥ ασκώντας το δικαίωμα της τριτανακοπής, η οποία και συζητήθηκε στο ΣτΕ τον περασμένο Οκτώβριο, επιχείρησαν να προσβάλουν την πρώτη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Οπως έγινε χθες γνωστό, η τριτανακοπή των νοσοκομειακών γιατρών απορρίφθηκε.

Εως και σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του μισθολογίου των γιατρών, όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ (αύξηση των αποδοχών τους στα προ περικοπών του 2012 επίπεδα και καταβολή αναδρομικών από τον Φεβρουάριο του 2018). Στις συνεχείς σχετικές οχλήσεις των γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους. Αντί της προσαρμογής, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε «χαριστικά» και τους νοσοκομειακούς γιατρούς στη ρύθμιση για την καταβολή αναδρομικών αποδοχών σε κλάδους με ειδικά μισθολόγια και την οποία είχε εξαγγείλει για δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της περασμένης ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί έλαβαν αναδρομικά 25,5 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή