Ελεύθεροι υπό όρους οι δύο ποινοκολόγοι

Ελεύθεροι υπό όρους οι δύο ποινοκολόγοι

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους χθες οι δύο γνωστοί ποινικολόγοι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Στον κ. Λυκουρέζο επιβλήθηκε εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καθώς και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Στον κ. Παναγόπουλο επιβλήθηκε μόνο απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Και οι δύο ποινικολόγοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους, χαρακτήρισαν τις κατηγορίες εις βάρος τους «αδιανόητες» ή «σενάρια φαντασίας», αμφισβήτησαν τις καταθέσεις εις βάρος τους και ανέπτυξαν μακρά επιχειρηματολογία, διερωτώμενοι γιατί δεν είχαν καταγγελθεί τόσο καιρό, αν υπήρξαν εκ μέρους τους έκνομες ενέργειες, ενώ αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, που τους έχει εμπλέξει στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε θύμα εκβιασμού. Ο κ. Λυκουρέζος απολογήθηκε για έξι ολόκληρες ώρες, καταθέτοντας πολυσέλιδο υπόμνημα, όπως και ο κ. Παναγόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ο κ. Λυκουρέζος ανέφερε στο υπόμνημά του: «Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια τη δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου», ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τους μετέχοντες στη «μαφία των φυλακών», ούτε είχε μετέλθει παράνομων μεθόδων. «Δεν είχα και δεν έχω καμία απολύτως σχέση με εγκληματικές οργανώσεις, με εγκληματικές συμπράξεις, και δη με αγνώστους και φυσικά ουδέποτε μετήλθα απειλών ή βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών για την απόσπαση χρημάτων». Και πρόσθεσε ότι «δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο».

Ο γνωστός ποινικολόγος επιχείρησε κατά την πολύωρη απολογία του να αποδομήσει την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης που τον βαρύνει, αναφέροντας εις επίρρωσιν των ισχυρισμών του, πως είναι «αδιανόητο» ένας άνθρωπος του δικού του επιπέδου και της δικής του διαδρομής να έχει καταδεχθεί να ενταχθεί ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα. Αναφερόμενος δε στις μαρτυρικές καταθέσεις συναδέλφων του, δίδει την απάντηση πως «οι καταθέσεις τους στηρίζονται σε λεγόμενα του Μ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος δεν ζει για να επιβεβαιώσει τα όσα λένε», προσθέτοντας με νόημα πως «αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και πέντε χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, γιατί κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις Αρχές;».

Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος στο δικό του υπόμνημα εκφράζει την έκπληξή του για την εμπλοκή του στην υπόθεση ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης από το 2014, τη στιγμή που μπήκε, όπως λέει, στην υπόθεση Φλώρου-Αντωνόπουλου ως συνήγορος το 2017. «Πώς είναι δυνατόν», αναφέρει, «να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκομένους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας». Σε ό,τι αφορά την επίκληση από τους μάρτυρες λεγομένων του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο Θεόδωρος Παναγόπουλος υποστήριξε πως κανένα μέλος της οικογενείας του, ούτε συνεργάτης του άτυχου ποινικολόγου, δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. «Είναι δυνατόν», αναρωτιέται στο υπόμνημά του, «αν τον είχα εκβιάσει, να μην είχε αναφέρει κάτι στη σύζυγό του και στους συνεργάτες του;».

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος δικηγόρος έχει αμφισβητήσει τις καταθέσεις των συναδέλφων του δικηγόρων, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση από τις μαρτυρίες τους δεν προκύπτει κάτι μεμπτό γι’ αυτόν, ενώ αναφέρει: «Ο Φλώρος είχε κατά τον χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την “αφρόκρεμα” των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση…».

Αγωγή κατά της Κατερίνας Παπακώστα

Στο περιθώριο των απολογιών των δύο ποινικολόγων χθες, ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου κατέθεσε αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα για δηλώσεις της, οι οποίες ενοχοποίησαν τον γνωστό ποινικολόγο, πριν ακόμα απολογηθεί.

Η αγωγή στρέφεται κατά της υπουργού με βάση πρόσφατο νόμο που απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους δηλώσεις ή αναφορές που παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας των πολιτών. Οπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην αγωγή, «η κ. Παπακώστα ως εκπρόσωπος δημοσίας αρχής προέβη ανεπιτρέπτως και παρανόμως σε άμεση προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και ειδικότερα εκφράστηκε, ως μη έδει, η βεβαιότητα περί της ενοχής του Αλέξανδρου Λυκουρέζου,προτού απολογηθεί».

Μάλιστα, στην αγωγή Λυκουρέζου γίνεται λόγος για «ανοίκειες δηλώσεις της υπουργού», εμφανιζόμενης, όπως επισημαίνεται, «να επιχαίρει της υποτιθέμενης επιτυχίας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μολονότι η σύλληψή μου έλαβε χώρα σε εκτέλεση εντάλματος του ειδικού εφέτη ανακριτή και όχι κατόπιν έρευνας της ως άνω υπηρεσίας».

Και συνεχίζει: «Εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητά μου, η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψή μου διά της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενηςο διά επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονα αρνητικό και νοσηρό, και τοξικό κλίμα σε βάρος μου, το οποίο υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείρισή μου».

Πάντως, η έκδοση ενταλμάτων για τους δύο δικηγόρους έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον νομικό κόσμο και επικρίσεις για απουσία των προϋποθέσεων που απαιτεί ο νόμος για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή