Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο» κερδίζει το στοίχημα της αυτόνομης πορείας

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο» κερδίζει το στοίχημα της αυτόνομης πορείας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία των 19 εργαζομένων το 2017 και των 5 χιλιάδων συμβολαίων κατά μέσον όρο ετησίως, έφτασε το 2018 να απασχολεί 80 άτομα άμεσα και πάνω από 100 έμμεσα (πωλητές), ενώ πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της 33.000 νέα συμβόλαια. Ο λόγος για τη «Φυσικό Αέριο» που μέσα σε μια καθαρά μεταβατικού χαρακτήρα χρονιά, κλήθηκε να σταθεί ως ανεξάρτητη εταιρεία προμήθειας μετά τη διάσπαση της ΕΔΑ Αττικής (διανομή και προμήθεια) και να βγει στον ανταγωνισμό για πρώτη φορά μετά την έναρξη της λειτουργίας της το 2001.

Μέσα σε 15 μήνες που λειτουργεί ως νέα οντότητα παρόχου φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος (από τις αρχές του έτους), η «Φυσικό Αέριο» προχώρησε σε ριζικό ανασχηματισμό με αφετηρία την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι μέτοχοι της Shell το 2017 όταν ενέκριναν τη χρηματοδότηση για ένα μπίζνες πλαν 60.000 συμβολαίων μέσα στη διετία (2018-2019), όπως εξομολογείται στην «Κ» ο σημερινός γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Μητρόπουλος. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 80 άτομα που σε ποσοστό 93% είναι νέοι εργαζόμενοι, έχει ανοίξει νέα καταστήματα και νέα γραφεία και διαθέτει 468 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη τη χώρα. «Το 60% των επισκεπτών στα σημεία που εξυπηρετούμε γίνονται πελάτες, ενώ το 1/3 των πελατών μας στο ρεύμα γίνονται πελάτες και στο φυσικό αέριο», τονίζει ο κ. Μητρόπουλος. Η «Φυσικό Αέριο» δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, δηλώνει ο ίδιος και αναφέρει ότι 2.500 από τα νέα συμβόλαια του 2019 βρίσκονται εκτός Αττικής, ενώ ο στόχος για τα εκτός Αττικής συμβόλαια στο σύνολο του έτους είναι 10.000. Η εταιρεία στοχεύει κυρίως στην αγορά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας όπου έχει ανοίξει και δύο γραφεία, ένα στην Καλαμαριά και ένα στη Λάρισα. Παρότι οργανωτικά διανύει μία ακόμη μεταβατική περίοδο, καθώς θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει συγχωνευθεί με τη δραστηριότητα Εμπορίας της ΔΕΠΑ για να ακολουθήσει μετά η πώληση του 50+1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η «Φυσικό Αέριο» προχωράει κανονικά στην υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου αφού, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος, «η εταιρεία δεν έχει κανένα περιθώριο να μείνει στάσιμη γιατί αυτό θα οδηγούσε σε επιχειρηματική καταστροφή». Η «Φυσικό Αέριο» δεν έχει εμπλακεί ακόμη στις διαδικασίες συγχώνευσης, αφού αυτή θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΔΕΠΑ.

Εμμεσα ωστόσο καλείται να συμβάλει στη διαχείριση του εργασιακού ζητήματος που έχει προκύψει με τη μονιμοποίηση των περίπου 150 εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ. Το σχέδιο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και της διοίκησης της ΔΕΠΑ είναι η πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων από τη «Φυσικό Αέριο», ώστε να αποφευχθούν οι χρονοβόρες και κυρίως οι αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ και η ενοικίασή τους έπειτα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ο κ. Μητρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα αναλάβει μια τέτοια ευθύνη, με έμμεσο τρόπο απαντά ότι δεν θα την πάρει. «Οι εταιρείες κινούνται με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, του διοικητικού συμβουλίου και της όποιας εξουσιοδότησης αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο», τονίζει αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο με κάλυψη μετόχου μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια απόφαση. Επισημαίνει επίσης ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας για το 2019 έχει εγκριθεί και δεν προβλέπει προσλήψεις.

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του κ. Μητρόπουλου για την αγορά ηλεκτρισμού στην οποία πρωτοεισήλθε η εταιρεία από τις αρχές του έτους με δυναμισμό εξυπηρετώντας μέσα στο πρώτο τρίμηνο 40.000 νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα. Μιλάει για την ανάγκη εξορθολογισμού του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και την ακόμη πιο αδήριτη ανάγκη αύξησης των τιμολογίων. «Δεν είναι υγιές να μη μετακυλίονται τα κόστη και απορώ πώς καταφέρνουν οι επιχειρήσεις να στέκονται όρθιες με αυτά τα δεδομένα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Απορία εκφράζει και για τις ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ. «Δεν προκύπτει ότι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού είναι κακοπληρωτές. Το ακούγαμε όταν μπαίναμε στην αγορά και το φοβόμασταν. Διαπιστώνουμε ότι οι επισφάλειες κινούνται στα επίπεδα του 3%-3,5%, όσο είναι και στο φυσικό αέριο. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα των επισφαλειών κατά τη γνώμη μου» τονίζει, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διαχείριση του θέματος από τη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή