Σρι Λάνκα: Κρίκος διεθνούς δικτύου η «Τζαμάθ»

Σρι Λάνκα: Κρίκος διεθνούς δικτύου η «Τζαμάθ»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΟΜΠΟ. Πώς μία οργάνωση που ώς τώρα ήταν γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων συγκέντρωσε τόνους εκρηκτικών και έστειλε ανενόχλητη επτά καμικάζι σε συντονισμένες επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και πολυτελών τουριστικών εγκαταστάσεων, σκοτώνοντας από τη μία στιγμή στην άλλη 300 ανθρώπους; Γιατί αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις από τα μέλη της ίδιας της μουσουλμανικής κοινότητας της Σρι Λάνκα αλλά και από ξένες μυστικές υπηρεσίες, που περιέγραφαν λεπτομερώς τους σκοπούς της τζιχαντιστικής οργάνωσης και δήλωναν ότι είναι έτοιμη για επιθέσεις; Τι μπορεί να πει κανείς στους συγγενείς των νεκρών έπειτα από τέτοια αιματοχυσία;

Πολίτες τουλάχιστον 12 χωρών περιλαμβάνονται στα θύματα των επιθέσεων που εκδηλώθηκαν το πρωί της Κυριακής σε δύο καθολικές και μία ευαγγελική εκκλησία στη διάρκεια της λειτουργίας για το καθολικό Πάσχα, καθώς και σε τρία ξενοδοχεία την ώρα του πρωινού στο Κολόμπο και άλλες περιοχές της Σρι Λάνκα. Αλλες δύο επιθέσεις απετράπησαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε ένα σπίτι και ένα ακόμη ξενοδοχείο, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ενδεχομένως στους στόχους είχε συμπεριληφθεί και το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο.

Οι χριστιανοί της Σρι Λάνκα, που αποτελούν μόλις το 6% του πληθυσμού, είχαν μείνει ώς τώρα έξω από τις αιματηρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων της νησιωτικής χώρας, αλλά η ώσμωση της παγκοσμιοποίησης επηρεάζει και την τρομοκρατία.

«Είναι τελείως αδύνατο να το έκαναν μόνοι τους, χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρατζίτα Σεναράτνε. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το κύμα επιθέσεων που συγκλόνισε τη χώρα, αλλά οι Αρχές θεωρούν υπεύθυνη την ισλαμιστική οργάνωση «Ταουχίντ Τζαμάθ» (NTJ). Η οργάνωση ήταν μικρή και γενικά άγνωστη, αν και στα τέλη του 2016 ένα από τα στελέχη της είχε φυλακιστεί για αναμόχλευση θρησκευτικού μίσους.

Την ίδια χρονιά, ο αντιπρόεδρος του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Σρι Λάνκα, Χιλμί Αχαμέντ, προειδοποίησε αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του στρατού. «Λένε ότι πρέπει να σκοτώσουν τους μη μουσουλμάνους στο όνομα της θρησκείας. Εγώ προσωπικά πήγα και έδωσα όλα τα έγγραφα με τα ονόματα και τις λεπτομέρειες γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Τα αγνόησαν, αυτή είναι η τραγωδία», δήλωσε. Ο Αχαμέντ προσέθεσε ότι η οργάνωση διασπάστηκε σε πολλά κομμάτια, καθώς διάφορα στελέχη αναζητούσαν χρηματοδότηση από διαφορετικές πηγές.

Σρι Λάνκα: Κρίκος διεθνούς δικτύου η «Τζαμάθ»-1

Ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Ροχάν Γκουρανάτρα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η NTJ λειτουργεί ως τοπικό παρακλάδι του ISIS. Αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τους καμικάζι καθώς εισέρχονταν στις εκκλησίες και στα ξενοδοχεία είπαν ότι ήταν ντόπιοι, ενώ τα 24 άτομα που έχουν συλληφθεί ώς τώρα είναι επίσης ντόπιοι. Από τη Σρι Λάνκα κατάγεται και η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων, παρ’ όλα αυτά οι δράστες ήταν προφανές ότι σκόπευαν να αναμοχλεύσουν τα μίση σε παγκόσμια κλίμακα.

Ξενοδοχεία στα οποία συχνάζουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο, πλήγμα στο θρησκευτικό συναίσθημα δισεκατομμυρίων χριστιανών, πολύ μεγάλος αριθμός θυμάτων και συντονισμός για μέγιστη δυνατή διεθνή προβολή.

Είναι αλήθεια ότι οι δράστες κινήθηκαν στο πρόσφορο έδαφος μιας άκρως δυσλειτουργικής κυβέρνησης: ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα βρίσκεται σε προστριβές με τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίγκε, τον οποίο επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποπέμψει το φθινόπωρο. Την Κυριακή, αμέσως μόλις εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις και ενώ επικρατούσαν φόβος και σύγχυση, ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να συγκαλέσει σύσκεψη των υπηρεσιών ασφαλείας, γιατί οι επικεφαλής τους έπρεπε να πάρουν πρώτα άδεια από τον πρόεδρο, που ήταν στο εξωτερικό.

Θα ήταν εύκολο, όμως, να εστιάσει κανείς στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και να αγνοήσει τη μεγάλη εικόνα που είναι όλο και πιο ανησυχητική. Φονταμενταλιστικές θρησκευτικές οργανώσεις ενισχύονται στους κόλπους όλων των κοινοτήτων. Η βουδιστική Μπόντου Μπάλα Σένα, που δρα και στη Σρι Λάνκα, θεωρείται ως υποκινήτρια της γενοκτονίας των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, ενώ φανατικοί Ινδουιστές εγκαθιδρύουν κλίμα τρόμου για μη ινδουιστές στη Βόρεια Ινδία – για να μην ξεχνάμε την πρόσφατη μαζική δολοφονία πιστών σε τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, που έγινε στο όνομα μιας δήθεν υπεράσπισης της χριστιανικής δύσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή