Η Διάπλασις των Παίδων

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστατώθηκα, πρέπει να σας το πω, όταν διάβασα την είδηση για τον «παιδικό οδηγό εξομολογήσεως», τον οποίο μοίρασαν σε μαθητές οι ιερείς σε ναό της Λέσβου. Να θυμίσω ότι, με την ευκαιρία της επίσκεψης (υποχρεωτικής, υποθέτω) των μαθητών στον ναό, οι αρμόδιοι εκεί τους διένειμαν έναν κατάλογο χρήσιμων συμβουλών, έναν οδηγό αμαρτιών, ούτως ειπείν, ώστε οι μαθητές να ξέρουν τι πρέπει να αποφεύγουν στη ζωή τους, ώστε να παίρνουν καλό βαθμό στην εξομολόγηση. Με άλλα λόγια, αν μου συγχωρείτε την πεζότητα, για ένα εκκλησιαστικό θέμα και μάλιστα Μεγαλοβδομαδιάτικα, ο «παιδικός οδηγός εξομολογήσεως» είναι ένα εκπαιδευτικό βοήθημα, ένα λυσσάρι για την εξομολόγηση. Το διαβάζεις και ξέρεις ότι δεν εξετάζεσαι επί αγνώστου κειμένου, ξέρεις τι πρέπει να αποφεύγεις να κάνεις ή να λες ότι κάνεις. Γίνεσαι, δηλαδή, καλός χριστιανός…

Ενέκυψα λοιπόν με πολύ ενδιαφέρον στη μελέτη του οδηγού, με συναίσθηση του χρέους μου ως υπεύθυνου ανθρώπου να συμβάλω και εγώ στην προστασία των νέων μας, των τόσο ευάλωτων και ευεπηρέαστων. Βρήκα τον οδηγό πολύ χρήσιμο, διαφωτιστικό και διασκεδαστικό. (Τον συνιστώ και σε γονείς με αίσθηση του χιούμορ – τον βρίσκετε εύκολα στο Ιντερνετ.) Τολμώ να πω, δε, ότι εν αντιθέσει με πολλούς άλλους τον βρήκα και πολύ τολμηρό! Θα το αποδείξω αμέσως, παραθέτοντας τον κατάλογο με τις «αμαρτίες των χεριών», οι οποίες τίθενται με μορφή ερωτήματος: «Μήπως κλέβεις ξένα πράγματα από το σπίτι και το σχολείο; Μήπως κτυπάς τους μικρότερους συμμαθητές και αδελφούς σου; Μήπως κάνεις αισχρές χειρονομίες στον εαυτό σου και τους άλλους; Μήπως δεν κάνεις τον σταυρό σου καλά κι ευλαβικά; Μήπως μουτζώνεις τους άλλους;». Εδώ τελειώνουν οι αμαρτίες των χεριών.

Τι συμπεραίνουμε από τον κατάλογο; Οτι απουσιάζει η βασικότερη αμαρτία: η γλυκυτέρα των αμαρτιών της χειρός. Αβλεψία; Οχι δα! Για τόσο *** τους έχετε εσείς; Εγώ όχι, αντιθέτως τους υπολήπτομαι και γι’ αυτό μελέτησα το έργο τους με τον δέοντα σεβασμό. Η παράλειψη είναι προφανώς σκόπιμη και, ναι, συνιστά απενοχοποίηση του αυνανισμού, του τόσον ανηλεώς διωχθέντος από την Εκκλησία επί αιώνες. Επομένως, νέοι μου, που ενδεχομένως διαβάζετε αυτές τις γραμμές –αν και το βρίσκω απίθανο–, keep up the good work! Εκεί, αγόρια! Δώστε του να καταλάβει! Προπονηθείτε άφοβα και χωρίς ενοχές για να μπείτε πανέτοιμοι στον στίβο! Αμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες!

Τώρα, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, πρέπει να σας πω ότι η μελέτη μου του «παιδικού οδηγού» σταμάτησε εκεί, στις αμαρτίες των χεριών. Δεν τόλμησα να προχωρήσω παρακάτω, στις αμαρτίες των ποδιών. Γιατί μπορεί αυτά που θα έβρισκα να μου ανέτρεπαν τη χαρά της ανακάλυψης, για την οποία πανηγύριζα στην προηγούμενη παράγραφο. Αυτοί οι άνθρωποι που έγραψαν τον «παιδικό οδηγό» είναι τόσο επικίνδυνα άσχετοι με την ανθρώπινη κατάσταση, ώστε μπορεί να έχουν εντάξει τον αυνανισμό στις αμαρτίες των ποδιών και είπα, άσε καλύτερα…

Φωφίκος

Η Νέα Δημοκρατία το πήρε πολύ στραβά ότι ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή ο Γιώργος ο Καμίνης, παραχώρησε την πλατεία Κλαυθμώνος στη Ν.Δ. για τις εκλογές του Μαΐου. Η Κλαυθμώνος, αιχμάλωτη θαρρείς του ονόματός της, κατάντησε στις μέρες μας να είναι η μίζερη πλατεία της Αθήνας. Στο μέσον ορθώνεται ένα τεράστιο σιδερικό, ένα δημόσιο γλυπτό που για μένα αποπνέει θλίψη και μιζέρια, καθώς με κάνει να φαντάζομαι πώς θα ήταν η Αθήνα εάν η Ελλάδα είχε γίνει κομμουνιστική χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη μία πλευρά της πλατείας, προς το Σύνταγμα, βλέπεις τα καμένα των αναρχικών που δεν ανοικοδομήθηκαν από την άλλη, προς Ομόνοια, την παρηκμασμένη Σταδίου με τα κλειστά μαγαζιά, τα βρώμικα πεζοδρόμια, τους μετανάστες και τα τζάνκια.

Κατ’ αρχάς, η Ν.Δ. θα όφειλε να το περιμένει από τον Καμίνη, ο οποίος αφότου έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος έχει γίνει πλέον ξεδιάντροπα πασόκος. Στις εκλογές για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ, τις οποίες ήλεγξε απολύτως η πρόεδρος Φώφη, ο Καμίνης ήλθε πρώτος με 155 ψήφους. Μπροστά από τον Κώστα τον Σκανδαλίδη (150) και τον Ανδρέα τον Λοβέρδο (148). Εξ ου και του απενεμήθη επισήμως (από εμένα) το τιμητικό οριστικό άρθρο μπροστά από το επίθετο, με το οποίο κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία των Γιούνκερ του κινήματος! Η δημαρχία άνοιξε νέους ορίζοντες στον Καμίνη, του προσέφερε την ευκαιρία για επαφές στην Ευρώπη και εκείνος τις εκμεταλλεύθηκε. Τώρα, μέσω πασοκαρίας πάει για ευρωβουλευτής, ώστε να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό. Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει; Οποιος μπορεί φεύγει από τούτη τη χώρα. Ετσι, λοιπόν, ο Γ. ο Καμίνης έχει γίνει πιο προεδρικός και από τον Οθωνα: είναι ο τέλειος, πιστός Φωφίκος.

Και, πάντως, πολλή φασαρία έγινε εκ μέρους της Ν.Δ. με το θέμα της πλατείας. Η Κλαυθμώνος είναι ένας πολύ δυσάρεστος και σκοτεινός χώρος, αλλά θα του δώσει τη λάμψη που χρειάζεται η κυρία Πατούλη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή