Ρέπλικα 3D του ναού Βαάλ της Παλμύρας παρουσίασε μουσείο της Δαμασκού

Ρέπλικα 3D του ναού Βαάλ της Παλμύρας παρουσίασε μουσείο της Δαμασκού

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουσείο της Δαμασκού παρουσίασε σήμερα μια ρέπλικα, η οποία κατασκευάστηκε από Ιταλούς αρχαιολόγους, τμήματος ενός βωμού ναού που καταστράφηκε από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην αρχαία πόλη της Συρίας, Παλμύρα.

Ο ρωμαϊκός ναός του Βαάλ Σαμίν ήταν ένας από τους τρεις σημαντικότερους ναούς της αρχαίας πόλης, ένα από τα «κοσμήματα» των ιστορικών μνημείων της Συρίας. Τον Μάιο του 2015, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την Παλμύρα και κατέστρεψαν τα περισσότερα από τα αρχαία αγάλματα και αντικείμενα της ιστορικής πόλης. 

Ο ναός του Βαάλ Σαμίν κατασκευάσθηκε το 17 μ.Χ., ενώ το κτίσμα επεκτάθηκε σημαντικά από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 130 μ.Χ. Η διακόσμηση του πέτρινου βωμού του ναού καταστράφηκε τον Οκτώβριο του 2015, ωστόσο μια ιταλική ομάδα αποφάσισε να ξαναχτίσει την οροφή του χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη απεικόνιση και ειδική πέτρινη κατασκευή. 

«Πρόκειται για πανομοιότυπο αντίγραφο με το αρχικό μνημείο με όλες τις λεπτομέρειες και τις διακοσμήσεις του επειδή η τεχνική 3D είναι πολύ ανεπτυγμένη», δήλωσε ο Mamoun Abdul Karim, πρώην επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης. 

Ρέπλικα 3D του ναού Βαάλ της Παλμύρας παρουσίασε μουσείο της Δαμασκού-1

«Ωστόσο, δεν υποκαθιστά το αυθεντικό μνημείο», πρόσθεσε. Ο νέος βωμός έχει μήκος τέσσερα μέτρα και χτίστηκε από πλαστική και στιλπνή πέτρα, δήλωσε η Frances Pinnock του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που κατασκεύασε τη ρέπλικα. 

Ρέπλικα 3D του ναού Βαάλ της Παλμύρας παρουσίασε μουσείο της Δαμασκού-2

Η ίδια επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είχαν προτείνει την ανοικοδόμηση ενός αντιγράφου ως συναισθηματική απάντηση στην καταστροφή της οροφής του ναού, αλλά και για να δούμε εάν ήταν επιστημονικά εφικτό να κατασκευαστεί αυτό που χάθηκε. 

Από την πλευρά του ο Abdul Karim κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσπαθήσει να προχωρήσει στην αποκατάσταση της Παλμύρας, όπως κάνει με τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε την περασμένη εβδομάδα από φωτιά. «Η ευθύνη (σ.σ και στην περίπτωση της Παλμύρας) είναι διεθνής», πρόσθεσε. 

Ρέπλικα 3D του ναού Βαάλ της Παλμύρας παρουσίασε μουσείο της Δαμασκού-3

Μέσα σε σχεδόν δύο ώρες από το ξέσπασμα της φωτιάς, η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο – σαν βέλος – του καθεδρικού ναού της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι κατέρρευσαν

Γνωστή και ως «Μαργαριτάρι της Ερήμου», η Παλμύρα είναι όαση, σε απόσταση 210 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού. Η πρώτη γνωστή αναφορά στο όνομα της πόλης χρονολογείται στον 19ο π.Χ. αιώνα, σε επιγραφή που την αναφέρει ως σταθμό για καραβάνια στον Δρόμο του Μεταξιού.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή