Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, της πρώτης μετά το Καθολικό Πάσχα. Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου ενέργειας λόγω ανόδου των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,23%, προσεγγίζοντας τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο και παρατείνοντας έτσι την ανοδική πορεία του επί όγδοη συναπτή συνεδρίαση.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,85%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,20% και ο γερμανικός δείκτης Dax κατά 0,11%. Αύξηση της τάξεως του 2% σημείωσε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις μετοχές των Royal Dutch Shell, British Petroleum και Total να παρουσιάζουν άνοδο από 1,8% έως 2,6%.

Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν κέρδη 0,64% και 0,85% λίγο πριν από το κλείσιμο, στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης με θετικό κλίμα. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq φλέρταραν με ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Wall Street μετά την ανακοίνωση ισχυρότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων από την Coke και τη Verizon Communications.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών του πετρελαίου αποδίδεται στην πιθανότητα μείωσης της παγκόσμιας προσφοράς. Προχθές ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως δεν θα παρατείνει τις εξαιρέσεις που είχε δώσει σε ορισμένες χώρες προκειμένου να μπορούν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, χωρίς τον κίνδυνο να επιβληθούν κυρώσεις. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφώθηκε περίπου στα 74,39 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,47%. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε τα 66,14 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη της τάξεως του 0,96%.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ και του γιεν, εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,52% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, πέφτοντας κάτω από το 1,12 δολάρια. Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στην επικείμενη ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ που έχει δρομολογηθεί αυτήν την Παρασκευή. Αναλυτές της αγοράς εικάζουν πως οι επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα είναι ισχυρότερες του αναμενομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή