Σρι Λάνκα: Η ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών απέκρυψε σκοπίμως τις πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις

Σρι Λάνκα: Η ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών απέκρυψε σκοπίμως τις πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τουλάχιστον 7-8 χρόνια σχεδιάζονταν οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα σύμφωνα με όσα δήλωσε υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και πρώην επικεφαλής του στρατού, Σάραθ Φονσέκα, ενώ όπως αποκαλύφθηκε κορυφαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έκρυψαν σκόπιμα πληροφορίες για τις επιθέσεις και οι αξιωματούχοι ασφαλείας δεν ανέλαβαν δράση. 

«Ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών απέκρυψαν σκοπίμως πληροφορίες. Οι πληροφορίες ήταν εκεί, αλλά οι ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Λακσμάν Κιριέλα, που είναι επίσης υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά εκκλησιών, ξενοδοχείων και πολιτικών είχαν ληφθεί προερχόμενες από τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Ινδίας στις 4 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα στις 7 Απριλίου, αλλά οι πληροφορίες δεν κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση, εξήγησε ο Λακσμάν Κιριέλα.

«Κάποιος ελέγχει αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παίζει πολιτικά παιγνίδια. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί», πρόσθεσε.

Την επομένη των επιθέσεων, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι οι «αρχές» της χώρας είχαν ειδοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν για την προετοιμασία των επιθέσεων από την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ) και είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων.

«Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι΄αυτά», είχε δηλώσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών.

«Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε.

Ομως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Η πολεμική γύρω από την απόκρυψη των προειδοποιήσεων των υπηρεσιών Πληροφοριών τροφοδοτεί νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης στο Κολόμπο, καθώς είναι γνωστή η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Βικρεμεσίνγκε και τον Σιρισένα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου να αποπέμψει τον πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο.

Εννέα βομβιστές έσπειραν τον θάνατο

Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία οι βομβιστές αυτοκτονίας που έσπειραν τον θάνατο ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα Κολόμπο, ήταν εννέα, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα. Επίσης, οι οκτώ από αυτούς έχουν ήδη αναγνωριστεί ενώ ένας είχε σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχονται πλέον σε 359 από τους οποίους οι 39 ήταν ξένοι, και τις συλλήψεις να ξεπερνούν τις 60, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σρι Λάνκα ανέφερε ότι διεξάγεται κοινή έρευνα με τις αρχές στη Σρι Λάνκα στην οποία συμμετέχει και το FBI. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεδομένου του μεγέθους και του αριθμού των επιθέσεων θα πρέπει να ερευνηθεί η εμπλοκή ομάδων όπως το Ισλαμικό Κράτος και διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν προηγούμενη ενημέρωση για τις επιθέσεις. 

Νωρίτερα, σημειώθηκε ελεγχόμενη έκρηξη κοντά στον κινηματογράφο Savoy στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο.

Η έκρηξη έγινε σε μηχανάκι που ήταν σταθμευμένο κοντά στο σινεμά ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά σε αυτό.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής ανέλαβε χθες η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αν και οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε μια ντόπια ισλαμιστική οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή