«Απλώς ακούστε τη φωνή μας», λέει η Γκρέτα

«Απλώς ακούστε τη φωνή μας», λέει η Γκρέτα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μία εβδομάδα συνεχών διαμαρτυριών και πάνω από 1.000 συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία του Λονδίνου, η ομάδα ακτιβιστών για την προστασία του περιβάλλοντος Extinction Rebellion συνεχίζει τις διαδηλώσεις σε κεντρικές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας και κατευθύνεται πλέον προς το Κοινοβούλιο. Το μεσημέρι της Τρίτης, οι ακτιβιστές παρήλασαν υπό τους ήχους τυμπάνων προς την πλατεία του Κοινοβουλίου του Λονδίνου, καλώντας τα μέλη του βρετανικού Κοινοβούλιου σε ανοικτή συζήτηση για τις πολιτικές εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Εχοντας πλέον εκκενώσει τα αυτοσχέδια στρατόπεδα στο Οξφορντ Σέρκους και στη Γέφυρα Γουότερλου, η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου εξέδωσε τελεσίγραφο προς τους διαδηλωτές, ενημερώνοντάς τους πως πρέπει να εγκαταλείψουν την πλατεία του Κοινοβουλίου μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η Extinction Rebellion, η οποία βρίσκεται στους δρόμους του Λονδίνου από τις 15 Απριλίου, έχει τρεις βασικές απαιτήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση: την αποδοχή του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής, τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2025 και τη δημιουργία μιας συνέλευσης πολιτών για να επιβλέπει την πρόοδο των περιβαλλοντικών πολιτικών. Η καμπάνια μετέρχεται εξολοκλήρου ειρηνικές μεθόδους διαμαρτυρίας και τη Δευτέρα το μεσημέρι προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με περίπου 100 διαδηλωτές να ξαπλώνουν κάτω από τον εντυπωσιακό σκελετό της γαλάζιας φάλαινας που βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα του μουσείου.

Παρά τις ειρηνικές διαμαρτυρίες των ακτιβιστών, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν ανέφερε χθες πως η αστυνομία και οι επιχειρήσεις της βρετανικής πρωτεύουσας έχουν αρχίσει να πληρώνουν βαρύ τίμημα λόγω των διαδηλώσεων. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τον αντίκτυπο που έχουν οι διαμαρτυρίες της Extinction Rebellion στην ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε επείγοντα ζητήματα, όπως το βίαιο έγκλημα», σημείωσε ο δήμαρχος.

Ωστόσο, έπειτα από μία εβδομάδα στους δρόμους του Λονδίνου, οι διαδηλωτές φαίνεται πως σκοπεύουν πλέον να επικεντρωθούν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Κεντρική εκπρόσωπος του περιβαλλοντικού τους μηνύματος είναι η έφηβη ακτιβίστρια από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συναντήθηκε χθες με ηγέτες κομμάτων στα Ανάκτορα του Γουέστμινστερ. Το μήνυμα της νεαρής Γκρέτα ήταν απλό αλλά δυναμικό: «Θέλουμε απλώς οι άνθρωποι να ακούσουν τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η 16χρονη υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης στον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών και τον σερ Βινς Κέιμπλ του Φιλελεύθερου Κόμματος. Η θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στη στρογγυλή τράπεζα των διαπραγματεύσεων, παρέμεινε κενή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή