Το αδιαχώρητο στις δομές φιλοξενίας

Το αδιαχώρητο στις δομές φιλοξενίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, χθες, στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, προκειμένου να ελεγχθεί ομάδα ατόμων που προκάλεσε επεισόδια. Η διοίκηση της δομής αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία όταν εντοπίστηκαν περίπου 40 άτομα, τα οποία διέμεναν στον Ελαιώνα χωρίς να έχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά και οι αρμόδιοι προσπάθησαν να τα απομακρύνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση από την πλευρά των αλλοδαπών ήταν έντονη, με αποτέλεσμα η διοίκηση της δομής να καλέσει την αστυνομία. Εως αργά χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητείτο ένα άτομο, το οποίο φέρεται να είναι ο υποκινητής των επεισοδίων, ενώ η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται από το γεγονός ότι στον χώρο έφτασε και διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Στον Ελαιώνα, παρά την αντίθετη άποψη του Δήμου Αθηναίων ο οποίος έχει παραχωρήσει την έκταση για τη δημιουργία της δομής, μεταφέρθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα περίπου 40 άτομα που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για Αφγανούς και Ιρακινούς, οι οποίοι διέμεναν σε κτίριο στα Εξάρχεια που τελούσε υπό κατάληψη και εκκενώθηκε από την αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για τη στέγαση των οικογενειών που βρίσκονταν στον χώρο.

Οι άνθρωποι αυτοί στριμώχθηκαν όλοι μαζί σε κοντέινερ στον Ελαιώνα, το οποίο χρησιμοποιείτο για την πραγματοποίηση μαθημάτων για τα παιδιά που διαμένουν στη δομή. Από την πλευρά του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ενημερώσει τον Δήμο Αθηναίων ότι όσοι μεταφέρθηκαν από το Σύνταγμα στον Ελαιώνα θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου καταστεί δυνατό να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Πάντως, η πληροφορία ότι τα επεισόδια στον Ελαιώνα ξεκίνησαν από την ομάδα των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν από το Σύνταγμα, σύμφωνα με πηγές εντός της δομής δεν ευσταθεί. Ο Δήμος Αθηναίων ζητεί από το υπουργείο να μην επιβαρύνει τη δομή του Ελαιώνα, προκειμένου «να μη δημιουργηθούν προβλήματα σε ένα χώρο που λειτουργεί πολύ καλά».

Ωστόσο, η εξεύρεση κενών θέσεων στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τα νησιά τους τελευταίους μήνες. Μόνο τον τελευταίο μήνα και συγκεκριμένα από τις 18 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου 2.570 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα. Το ίδιο χρονικό διάστημα 1.985 άτομα έφθασαν από την Τουρκία στα νησιά.

Παράλληλα, τα σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία δύο ακόμα δομών φιλοξενίας χωρητικότητας 1.000 ατόμων στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης και στο Κυψελοχώρι Τεμπών φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ναυαγούν –προς το παρόν και σίγουρα έως τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών– λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

Στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας παραμένουν πολλοί οι οποίοι σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν έχουν δικαίωμα στέγασης και σίτισης είτε γιατί έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, οπότε και θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπο επιβίωσης με ίδια μέσα, είτε γιατί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό, οπότε πλέον βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναβάλλει την έξωση μεγάλου αριθμού ατόμων από τα κέντρα φιλοξενίας και τα διαμερίσματα, προκειμένου να αποφύγει ένα πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα παραμονές των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή