Κίνητρα για να αυξηθούν οι γρήγορες γραμμές Ιντερνετ δίνει η ΕΕΤΤ

Κίνητρα για να αυξηθούν οι γρήγορες γραμμές Ιντερνετ δίνει η ΕΕΤΤ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να στρέψει τους χρήστες Internet στην Ελλάδα σε συνδέσεις οπτικών ινών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αυξάνει τις τιμές στις «χάλκινες» συνδέσεις (ADSL) και μειώνει τις αντίστοιχες των οπτικών ινών (VDSL και FTTx).

Tουλάχιστον αυτό δείχνει το νέο μοντέλο τιμών χονδρικής για το 2019, που ανήρτησε χθες προς διαβούλευση η ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με αυτό, οι τιμές χονδρικής στις «χάλκινες» συνδέσεις θα αυξηθούν, και από περίπου 7,05 ευρώ ανά μήνα θα ανέλθουν στα 7,42 ευρώ. Επίσης, προτείνεται περαιτέρω αύξηση μέχρι και τα 8 ευρώ στα επόμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι χρεώσεις χονδρικής για συνδέσεις οπτικών ινών δείχνουν σαφή τάση μείωσης. Μάλιστα οι μειώσεις είναι πιο μεγάλες στις συνδέσεις οπτικών υψηλών ταχυτήτων π.χ. των 100 έως 200 Mbps. Για παράδειγμα, σε μια σύνδεση 200 Mbps, η νέα προτεινόμενη χρέωση χονδρικής είναι από 1 έως 4,5 ευρώ χαμηλότερη από την υφιστάμενη και πλέον διαμορφώνεται σε 25 έως 15 ευρώ (ανάλογα με τον τρόπο διασύνδεσης του χρήστη).

Παράλληλα, το μοντέλο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση ορίζει χρεώσεις χονδρικής για συνδέσεις 300, 500 Μbps και 1 Gbps. Οι συνδέσεις αυτές σήμερα δεν προσφέρονται εμπορικά, αλλά αναπτύσσονται από τους παρόχους στις υποδομές τους και εκτιμάται ότι μπορεί να γίνουν διαθέσιμες στους καταναλωτές από το 2020 και μετά. Οι προαναφερόμενες χρεώσεις, αν και τίθενται μόνον προς διαβούλευση, δείχνουν εύγλωττα τις προθέσεις της ΕΕΤΤ. Στόχος είναι να καταστούν λιγότερο ελκυστικές οι «χάλκινες» συνδέσεις (ADSL) που σήμερα κυριαρχούν και να ενισχυθεί η ζήτηση συνδέσεων οπτικών ινών. Οι «χάλκινες» συνδέσεις, που προσφέρουν ταχύτητες έως 24 Mbps, κυριαρχούν στην Ελλάδα σε ποσοστό άνω το 85% και υποβαθμίζουν τη θέση της χώρας στο επίπεδο ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Η νέα ρύθμιση χρεώσεων που επιχειρεί η ΕΕΤΤ αφορά αποκλειστικά τις τιμές χονδρικής, που διαθέτουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι μεταβολές αυτές θα περάσουν και στις χρεώσεις προς τους καταναλωτές. Το μοντέλο χρεώσεων που παρουσιάστηκε εκπονήθηκε από το Τμήμα Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 31 Mαΐου 2019. Στη συνέχεια η ΕΕΤΤ θα αποφασίσει για τις τελικές τιμές. Ωστόσο, οι μεταβολές που θα γίνουν θα είναι οριακές και δεν θα αλλάξουν την τάση που προαναφέρθηκε.

Χθες η ΕΕΤΤ γνωστοποίησε επίσης ότι προχωρεί στην εξέταση της αγοράς των μισθωμένων γραμμών που παρέχουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Πρόκειται για τις μισθωμένες γραμμές που διαθέτουν οι πάροχοι κυρίως σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (τράπεζες κ.λπ.), προκειμένου να δημιουργούν οι ίδιοι τα εσωτερικά δίκτυά τους.

Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, ο ΟΤΕ διαθέτει κυρίαρχη θέση στην αγορά των μισθωμένων γραμμών, ειδικά στην επαρχία. Με εξαίρεση το κέντρο αστικού ιστού του λεκανοπεδίου, όπου ο ανταγωνισμός είναι σχεδόν ικανοποιητικός (περίπου 50% ΟΤΕ και 50% λοιποί πάροχοι), στις άλλες περιοχές της επικράτειας το μερίδιο του ΟΤΕ ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 80%. Η ΕΕΤΤ καταλήγει στο αρχικό συμπέρασμα ότι ο ΟΤΕ κατέχει σημαντική ισχύ στις αγορές (ΣΙΑ) τερματικών τμημάτων μισθωμένων γραμμών στην ελληνική επικράτεια και ζευκτικών τμημάτων μισθωμένων γραμμών σε όλη τη χώρα, δεδομένου του σταθερού μεριδίου αγοράς άνω του 50%, της ύπαρξης υψηλών φραγμών εισόδου και επέκτασης, και της απουσίας αντισταθμιστικής αγοραστικής ισχύος. Ως συνέπεια, η ΕΕΤΤ προτείνει τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς στο επίπεδο χονδρικών χρεώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή