Μεγάλη διάκριση για ερευνητή του ΙΤΕ

Μεγάλη διάκριση για ερευνητή του ΙΤΕ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ακόμη μεγάλη διάκριση, η ερευνητική κοινότητα δείχνει τη δυναμική της. Πρόκειται για την εκλογή του δρος Γιάννη Ζαχαράκη, κύριου ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ στην Κρήτη, στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μοριακής Απεικόνισης (ESMI) στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας στη Γλασκώβη στις 19-22 Μαρτίου. Ο δρ Ζαχαράκης είναι ο πρώτος Eλληνας που αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της ESMI, μιας επιστημονικής εταιρείας 1.100 μελών από πολλές χώρες της Ευρώπης. Το επόμενο συνέδριο, στην οργάνωση του οποίου θα συμβάλει ο κ. Ζαχαράκης, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2020.

«Οι ερευνητές της ESMI φιλοδοξούν, μεταξύ άλλων, να προωθήσουν την ιατρική ακριβείας, δηλαδή την ανάπτυξη νέων διαδικασιών που θα επιτρέψουν την πρόωρη ανίχνευση ασθενειών σε εξατομικευμένο πεδίο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά θα επιτρέψουν και εξατομικευμένες θεραπείες», λέει στην «Κ» ο κ. Ζαχαράκης. «Η έρευνα έχει ήδη προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς στους τομείς αυτούς. Δεν είναι τυχαίο πως το Νομπέλ Ιατρικής του 2018 απονεμήθηκε σε δύο επιστήμονες που είχαν ασχοληθεί με την ανοσοθεραπεία από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν ο καρκίνος και άλλες ασθένειες», συμπληρώνει.

Ρωτάμε τον διακεκριμένο Eλληνα ερευνητή για το έργο που αναπτύσσεται στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας. «Ασχολούμαστε στους τομείς αυτούς για πάνω από δέκα έτη, συμβάλλοντας και στην έρευνα και στην εκπαίδευση νέων ερευνητών. Οσον αφορά την έρευνα, σε πολλούς τομείς έχουμε πρωτοπόρο ρόλο σε διεθνές επίπεδο. Κυρίως αναπτύσσουμε καινοτόμα συστήματα με χρήση φωτός και ήχου για την ανίχνευση βιολογικών διεργασιών με οπτικοακουστικό τρόπο. Πρακτικά, “ακούμε” την αλληλεπίδραση του φωτός μέσα στους ιστούς του σώματος. Η διοχέτευση ακτίνων φωτός μέσα στους ιστούς προκαλεί υπέρηχο. “Ακούγοντας” τον υπέρηχο, μπορούμε να πάμε πολύ πιο βαθιά μέσα στον οργανισμό και να ανιχνεύσουμε στοιχεία της βιολογικής του κατάστασης», εξηγεί όσο πιο απλά γίνεται ο κ. Ζαχαράκης.

Οπως σημειώνει, αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου του εργαστηρίου, αλλά και όλου του Ινστιτούτου, είναι οι δημοσιεύσεις που έχουν γίνει σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, με μεγάλη επίδραση, σχετικά με την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών ή καρκίνου. Ο πρόεδρος της ESMI σημειώνει επίσης πως στο ΙΤΕ έχει γίνει προηγμένη και βραβευμένη έρευνα από πολλούς ερευνητές, όπως από τον κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, πρόεδρο του Ιδρύματος, για τις διαδικασίες της γήρανσης.

Ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή του κ. Ζαχαράκη είχε προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας φορητής συσκευής η οποία είχε τη δυνατότητα μέτρησης βιοδεικτών (που συνδέονται με τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και άλλες ασθένειες) με χρήση οπτικοακουστικής τεχνολογίας.

Συνολικά πρόκειται για ερευνητικά εγχειρήματα σε καινοτόμους τομείς και είναι πολύ ενθαρρυντική η πρωτοπόρος συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή