«Η Απαγορευμένη Πόλη» της Νέας Υόρκης

«Η Απαγορευμένη Πόλη» της Νέας Υόρκης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις ένα τετράγωνο από το καινούργιο τοπόσημο της Νέας Υόρκης, το πολυσυζητημένο πολιτιστικό κέντρο «The Shed», μια αστυνομικός μού απάντησε με βαριά αφροαμερικανική προφορά: «Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό που ψάχνετε, κυρία μου».

Δεν μπόρεσε να με βοηθήσει, μου θύμισε όμως ένα άρθρο που είχα διαβάσει πριν από λίγες ημέρες στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, όπου ο συντάκτης ασκούσε αυστηρή κριτική στην καινούργια γειτονιά όπου βρίσκεται το «The Shed», το Hudson Yards, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική ανοικοδόμηση στην ιστορία των ΗΠΑ μετά το Κέντρο Ροκφέλερ. Εγραφε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «“Απαγορευμένη Πόλη” των καπιταλιστών: απευθύνεται αποκλειστικά σε πλούσιους και σε τουρίστες, αγνοώντας την πραγματική ζωή της πλειονότητας των Νεοϋορκέζων, οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να ζήσουν, να δουλέψουν, να πάνε για ψώνια και για διασκέδαση στο Χάντσον Γιαρντς». Μάλλον κάπως έτσι πρέπει να είναι εάν κρίνω από τις τιμές των διαμερισμάτων στους ουρανοξύστες, που ξεκινούν από τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, κυμαίνεται σε 9.000 δολάρια τον μήνα.

«Η Απαγορευμένη Πόλη» της Νέας Υόρκης-1

Το γυαλιστερό γλυπτό με τίτλο «Τhe Vessel» προσφέρει από την κορυφή του ανεμπόδιστη θέα στον ποταμό Χάντσον.

Πάντως, οι τουρίστες συρρέουν στην περιοχή για να θαυμάσουν όχι μόνο το «The Shed» αλλά και το μεγάλο γυαλιστερό γλυπτό που έχει στηθεί μπροστά του. Το «The Vessel», έργο του Βρετανού ντιζάινερ Τόμας Χέδεργουικ, έχει ύψος 46 μέτρα και ο επισκέπτης που θα ανέβει όλες τις σκάλες μέχρι την κορυφή, θα έχει μοναδική θέα στον ποταμό Χάντσον, και θα βγάλει μια σέλφι που σίγουρα θα κερδίσει αρκετά likes. Πέρα από αυτό, προσωπικά δυσκολεύτηκα να καταλάβω τι άλλο προσφέρει το συγκεκριμένο γλυπτό.

Αντίθετα, το «The Shed», της διάσημης αρχιτέκτονος Ελίζαμπεθ Ντίλερ, η οποία ήταν στην ομάδα που σχεδίασε το πανέμορφο «High Line», το πάρκο που δημιουργήθηκε στη στενή λωρίδα μιας υπερυψωμένης παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής στο Lower West Side, αποτελεί σχεδιαστικό επίτευγμα. Εχει τη δυνατότητα να μεγαλώνει σε εμβαδόν, μέσω ενός μηχανισμού που πατάει πάνω σε ράγες, ανάλογα με τις ανάγκες των εκδηλώσεων που θα φιλοξενεί – εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό, visual arts. Αν και αρχιτεκτονικά έχει κερδίσει τον θαυμασμό, το «The Shed» δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο καθώς πολλοί ισχυρίζονται πως η πλούσια και «αποστειρωμένη» γειτονιά του Χάντσον Γιαρντς θα σταθεί εμπόδιο στην εμβέλεια που αυτό θα έχει στην πολιτιστική ζωή των Νεοϋορκέζων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή