Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/04/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε η πώληση του δικτύου στην Αίγυπτο

Με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τζούρντα, πραγματοποιήθηκε χθες το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας. Το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και αποτελεί τον βασικότερο μέτοχο. Μεταξύ των θεμάτων που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο ήταν η μεταβίβαση του δικτύου των 17 καταστημάτων που διατηρεί η Εθνική Τράπεζα στην Αίγυπτο. Η δραστηριότητα στην Αίγυπτο πωλείται στη λιβανέζικη τράπεζα Audi και η συναλλαγή αναμένεται ότι θα είναι σχετικά ουδέτερη στα κεφάλαια της τράπεζας, ενισχύοντας οριακά τον δείκτη. Η πώληση της δραστηριότητας στην Αίγυπτο αποτελεί μέρος του σχεδίου αναδιοργάνωσης που έχει υποβάλει η ΕΤΕ στον SSM. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει το 2018 και ενδιαφερόμενη ήταν η λιβανέζικη τράπεζα, η οποία μπήκε στην αιγυπτιακή αγορά λιανικής τραπεζικής το 2006 και έως σήμερα έχει επεκτείνει το δίκτυό της στα 46 καταστήματα.

Τριήμερη παράταση έδωσε ο ΕΦΚΑ

Τριήμερη παράταση στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που αφορούν τις μισθολογικές καταστάσεις του Φεβρουαρίου αλλά και την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων, έδωσε ο ΕΦΚΑ. Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Ταμείου έθεσε ως νέα, καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των υποχρεώσεων και υποβολής των ΑΠΔ από τις επιχειρήσεις, την επόμενη Παρασκευή 3 Μαΐου. Η παράταση κρίθηκε σκόπιμη για τη διευκόλυνση των υπόχρεων, λόγω των συνεχόμενων αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

Ελεγχοι της εφορίας σε ύποπτα ξενοδοχεία

Στοιχεία για απάτες εκατομμυρίων ευρώ με παράνομες επιδοτήσεις που εισέπραξαν ξενοδοχεία και βιομηχανικές μονάδες, κυκλώματα τοκογλύφων και παράνομων τραπεζικών συναλλαγών έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτές της εφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος ξενοδοχειακών μονάδων που έλαβαν επιδοτήσεις και οι οποίες όπως φαίνεται δεν κατέληξαν σε επενδύσεις. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων.

Νέα διπλή έξοδος της Κύπρου στις αγορές

Σήμερα, εκτός απροόπτου, η Κύπρος βγαίνει στις αγορές με την έκδοση δύο ομολόγων, ενός 5ετούς λήξης 2024 και ενός 30ετούς λήξης 2049, έτσι ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την πρόωρη εξόφληση του ρωσικού δανείου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ανάδοχοι των δύο εκδόσεων είναι οι Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale. Η Κύπρος χρωστά στη Ρωσία 1,57 δισ. ευρώ από το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε το 2011. Το 30ετές ομόλογο θα είναι το πρώτο ομόλογο ανάλογης διάρκειας που έχει εκδώσει ποτέ η χώρα, ενώ τον Φεβρουάριο είχε βγει στις αγορές με 15ετές ομόλογο επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Αντιδρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις

Σε νέα αναβολή για σήμερα Τετάρτη οδηγήθηκε το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ σχετικά με τη λήψη απόφασης για την α΄ φάση της διάσπασης της υφιστάμενης εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. και ΔΕΠΑ Υποδομών. Αιτία, οι έντονες επιφυλάξεις των μελών του Δ.Σ. αλλά και της πλειοψηφίας των εργαζομένων της ΔΕΠΑ για την εκτός πλαισίου νόμου μεταφορά συγκεκριμένων μόνιμων εργαζομένων στη «δημόσια» υπό ίδρυση ΔΕΠΑ Υποδομών, χωρίς να πληρούν τα κριτήρια της αποκλειστικής ή κατά κύριο λόγο απασχόλησής τους στον κλάδο των υποδομών, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι αιτιάσεις προς τη διοίκηση Δ. Τζώρτζη εστιάζονται στην έλλειψη τεκμηρίωσης και σε φωτογραφικές επιλογές κάποιων στελεχών που φαίνεται να αισθάνονται πιο άνετα με την προοπτική να μεταπηδήσουν σε μία «ΔΕΚΟ». Εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας διαμηνύεται ότι ο νόμος είναι σαφής και δεν μπορεί να αποτελεί όχημα προσωπικών πολιτικών. Από την άλλη είναι πλέον σαφές ότι ιδιωτικοποίηση με εργασιακή ειρήνη υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, κάτι που ήδη απασχολεί τους δύο μετόχους της ΔΕΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή