Το Κονκλάβιο (24/04/19)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανζουρλισμός στη Νεμέα

Πανδαιμόνιο και κοσμοχαλασιά επικράτησε χθες το μεσημέρι κατά την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μάνφρεντ Βέμπερ στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας για ξενάγηση. Φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι –Ελληνες και ξένοι– άνδρες της ασφάλειας, τοπικοί βουλευτές και παράγοντες έτρεχαν πίσω από τον Μητσοτάκη και τον Βέμπερ, κάνοντας επίδειξη και στο τρέξιμο με εμπόδιο αρχαίας πέτρας. Σημειώνω ότι την ξενάγηση στα βασικά –με ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της περιοχής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κρασί– έκανε ο Μητσοτάκης, ενώ δίπλα στους δύο άνδρες βρισκόταν ο Χρίστος Δήμας που ανέλυε με λεπτομέρειες. Σημειώνω ότι στον χώρο έκανε εμφάνιση και ο Σταύρος Δήμας.

Ο «επόμενος»

Ακολούθησε ξενάγηση από τον αρχαιολόγο δρ Στίβεν Μίλερ, ο οποίος μάλιστα επέμεινε να βγάλει φωτογραφία τον Μητσοτάκη και τον Βέμπερ. Αυτό για να τη στείλει σε χορηγό που βοήθησε στην αναστήλωση του χώρου. Κατά τα λοιπά, φεύγοντας, ο Βέμπερ άκουσε και μια εισαγωγή στα της Νεμέας. «Σας έφερα τον επόμενο πρωθυπουργό της Ευρώπης!» είπε, απευθυνόμενος σε τοπικούς παράγοντες ο Κυριάκος. Ο δήμαρχος, μάλιστα, κάλεσε τον Βέμπερ να επισκεφθεί το μέρος και του χρόνου, ως πρόεδρος της Κομισιόν. «Θα έρθω μαζί με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας», είπε ο Βαυαρός και έδειξε τον Μητσοτάκη.

Γενική ποτοαπαγόρευση

Η συνέχεια είχε επίσκεψη, ξενάγηση και wine tasting στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, όπου ο μπουφές είχε νηστήσιμα εδέσματα (σπανακόπιτες, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες και όχι μόνο). Ο Μητσοτάκης διαφήμισε την Ελλάδα ως «χώρα του κρασιού» και αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως της Νεμέας. Ο Βέμπερ από την άλλη μίλησε για μειονέκτημα, καθώς, όπως το έθεσε, «παίρνεις όλες αυτές τις πληροφορίες και μετά δεν μπορείς να πιεις κρασί, γιατί βρίσκεσαι σε εκστρατεία». Ακόμη ένας που κάνει αποχή από το αλκοόλ για να αντέξει. Κατά τα λοιπά, όπως πληροφορούμαι, υποδέχθηκε με καρτερικότητα και ευγένεια την επιμονή των τοπικών παραγόντων να πουν μια κουβέντα μαζί του. Βαυαρός είναι. Κάτι θα ξέρει.

Στο Πεκίνο με τον ΓΑΠ

Κρατηθείτε. Δεν θα νιώσει καθόλου μόνος ο Αλέξης Τσίπρας που μεταβαίνει στο Πεκίνο λόγω της συμμετοχής του στο 2ο Belt and Road Forum for International Cooperation.

Το αναφέρω διότι πληροφορήθηκα ότι στο Φόρουμ για τον Δρόμο του Μεταξιού από αύριο μέχρι και το Σάββατο θα μετάσχει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα λαμβάνει μέρος, όπως διαβάζω στην ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, με την ιδιότητα του μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Δρόμο του Μεταξιού. Στο ίδιο ενημερωτικό διαβάζω ότι θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δεν φαντάζομαι να εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα. Το λέω, διότι την τελευταία φορά που αμφότεροι συμμετείχαν στο ίδιο Φόρουμ –τον Μάιο του 2017 στο Πεκίνο– είχαν συναντηθεί.

Οχι, η συνάντηση δεν είχε βέβαια ανακοινωθεί. Δεν ήταν η μόνη, καθώς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο Παπανδρέου είχε περάσει και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συζητήσει με τον Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία.

Πρωτεργάτες της ένταξης

Το μεταφέρω με μικρή καθυστέρηση, γιατί έχει την αξία του. Προ δέκα ημερών, ο Κώστας Σημίτης τιμήθηκε στη Λευκωσία με το Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας «Γλαύκος Κληρίδης» σε αναγνώριση της καθοριστικής συνδρομής του στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. (παρών και ο Νίκος Αναστασιάδης). Ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της ένταξης, η οποία, όπως είπε, δεν ήταν καθόλου αυτονόητη και ήρθε ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με τον Γλαύκο Κληρίδη. Φωτογράφισε, μάλιστα, με ονόματα τους πρωτεργάτες της ένταξης: τον Γιάννο Κρανιδιώτη, τον Χρήστο Στυλιανίδη, τον Γιώργο Βασιλείου, τον Ιωάννη Κασουλίδη και τον Μιχάλη Παπαπέτρο και απηύθυνε μήνυμα ότι το βασικό στοιχείο για να είναι κανένας αποτελεσματικός στην πολιτική είναι η αξιοπιστία. Ο Σημίτης επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν, παρά τις ατέλειές του, ήταν μια λύση για να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις και υπογράμμισε ότι η συγκυρία σήμερα είναι διαφορετική από το 2004, καθώς το ενεργειακό έχει αυξήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας και σκληραίνει τη στάση της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή