Στο 181,1% το δημόσιο χρέος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, αυτά για τα οποία κανείς δεν μιλάει είναι όσα θέλουμε να αποκρύψουμε. Προφανώς, για να μην παραδεχθούμε την πραγματικότητα. Λοιπόν, το δημόσιο χρέος που ανακοινώθηκε χθες με την επίσημη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Στατιστική Υπηρεσία και, ταυτοχρόνως, από τη Eurostat έχει φθάσει το 181,1% του ΑΕΠ. Αν θυμάμαι καλά, ήταν αυτή ακριβώς η σχέση χρέους/προϊόντος που χρησίμευε για τη fake προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όταν υπόσχονταν να αρνηθούν το «επαχθές» και «επονείδιστο» ως ουδέποτε αναληφθέν χρέος του κράτους. Τώρα που οι ίδιοι το έφθασαν στην top θέση του κόσμου (πλην ελαχίστων τραγικών εξαιρέσεων) κοιτούν αλλού! Δεν μιλούν, δεν λαλούν και ούτε εξηγούν γιατί αυξήθηκε έναντι του παραληφθέντος το 2014, ενώ έπρεπε να μειωθεί.

Ξεχνούν τώρα τη σύνδεση που συστηματικά προέβαλλαν κάθε φορά που τα μέσα ενημέρωσης τους έδιναν την ευκαιρία, μεταξύ του θηριώδους χρέους και των φορολογικών εσόδων. Ελεγαν τότε ότι οι «παλιές παρατάξεις» έκοβαν τα χρήματα των συνταξιούχων και των μισθωτών, τα έπαιρναν και τα έδιναν στους ξένους για να τους αποπληρώνουμε, δήθεν, το χρέος των μνημονίων. Ολα ψέματα: χοντρά και απίθανα, με τα οποία κατόρθωσαν να τυφλώσουν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, να αναρριχηθούν στην εξουσία και να νομίσουν πως έγιναν κάποιοι και ότι δεν θα θυμόμαστε τις τερατώδεις διαστρεβλώσεις!

Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Οι σύμμαχοι μείωσαν τους τόκους όταν κατάλαβαν ότι έπρεπε να αναστρέψουν (εν μέρει) τα λάθη πολιτικής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στη δύσκολη στιγμή. Επειδή όμως, δυστυχώς, η πολιτική Τσίπρα οδήγησε σε νέα –και χωρίς λόγο– ύφεση της οικονομίας, το πλεόνασμα εσόδων που απαιτούσαν οι τόκοι ανερχόταν στο 3,5%. Εστω κι έτσι, στα τρία χρόνια (2016-2018), μετά το χάος του 2015, έπρεπε να έχουμε πληρώσει τόκους 17,3 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα των φόρων έναντι των δαπανών δεν έπρεπε να ξεπερνά ούτε κατά ένα ευρώ αυτό το ποσό. Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση πήρε από τα νοικοκυριά και την οικονομία 21,5 δισ. ευρώ. «Καπέλο» πάνω από 4% του τριετούς ΑΕΠ. Αδιανόητο!

Ο κ. Τσίπρας «υπόσχεται», στα σοβαρά, να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Υποστηρίζει ότι τα υπερπλεονάσματα αποτελούν τα «ατού» της πολιτικής του. Θεωρεί ότι δίνει τα διαπιστευτήριά του στους ισχυρούς των μεγάλων πρωτευουσών. Και, ακόμη χειρότερα, ότι χρειάζεται να ξεπερνά τον συμπεφωνημένο και αιματοβαμμένο στόχο για να κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η πολιτική αυτή είναι επιζήμια για τον λαό, συντηρεί ένα κράτος-φαταούλα, διαλύει την οικογένεια και εμποδίζει τις επενδύσεις. Είναι εθνικώς και οικονομικώς επικίνδυνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή