Φαινόμενα που προκαλούν ρίγη

Φαινόμενα που προκαλούν ρίγη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομολογουμένως, δεν είναι καλές οι συνθήκες και είναι ακόμη χειρότεροι οι οιωνοί για την Ευρώπη, παραμονές των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Συμβαίνουν πράγματα και δημιουργούνται καταστάσεις που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητες, ιδιαίτερα για όσους έχουν γνώση και αντίληψη της σημασίας του εγχειρήματος της Ενωμένης Ευρώπης. Για όσους, δηλαδή, καταλαβαίνουν ότι αφορά την ελευθερία, την ευημερία και την ειρήνη των ευρωπαϊκών λαών αφενός, την προοπτική να έχουν ενωμένοι μια ισχυρή παρέμβαση στη διαμόρφωση του διεθνούς περιβάλλοντος, αφετέρου.

Κάποια από τα ανησυχητικά φαινόμενα για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης είναι γνωστά. Η εμφάνιση των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών σε διάφορες χώρες προκάλεσε κάποιο θόρυβο αρχικά, αλλά στη συνέχεια επικράτησε εφησυχασμός. Μετά όμως ήλθαν τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία και αλλού, όπου αναδείχθηκαν νικητές οι εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές και οι παραφυάδες τους, αλλά για κάποιο λόγο ενσωματώθηκαν και αυτά στην αντίληψη των Ευρωπαίων.

Τώρα τα γεγονότα γίνονται σημαδιακά με την έννοια ότι στη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα AfD φτάνει το 12%, στην Ισπανία το αντίστοιχο Vox αναμένεται να μπει στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής (γι’ αυτό ας όψονται στον βαθμό που τους αναλογεί και οι Καταλανοί αυτονομιστές), ο Σαλβίνι στην Ιταλία αισθάνεται ισχυροποιημένος και προσπαθεί να ηγηθεί μιας «μαύρης διεθνούς» και ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην πολιτικός σύμβουλος του Ντ. Τραμπ, ο οποίος θέλει Ευρώπη (αδύναμων) εθνών, επανέρχεται στο προσκήνιο. Κλήθηκε, μαζί με τον Ν. Φάρατζ, τον πρωτεργάτη του Brexit, να πάρει μέρος σε συνέδριο «Ελεύθερων Μέσων Ενημέρωσης» που οργανώνει η AfD στο Βερολίνο. Οπου ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι σημαίνουν ο τίτλος και το αντικείμενο του συγκεκριμένου συνεδρίου για όλους αυτούς.

Υπάρχουν ίσως και χειρότερα. Το γνωστό Brexit, η δράση των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία, η ναζιστική σύναξη που έγινε στη Σόφια για τη δημιουργία οργάνωσης – ομπρέλας με την επωνυμία «Ευρώπη – Φρούριο», το 7,5% που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις να παίρνει η φασιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η μανία του Ντ. Τραμπ να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επερχόμενη κάμψη της οικονομίας το προσεχές έτος. Ισως δεν συνδέονται ευθέως όλα αυτά, αλλά προκαλούν ρίγη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή