Αυξημένη έξοδος εκδρομέων με όλα τα μέσα

Αυξημένη έξοδος εκδρομέων με όλα τα μέσα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι εμφανίζεται έως τώρα η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, αν και γίνεται υπό τη σκιά της αφρικανικής σκόνης. Πάντως, η προσδοκία για αίθριο Πάσχα φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα έπειτα από μία μακρά περίοδο άστατου, φθινοπωρινού καιρού. Η φετινή πασχαλινή έξοδος πραγματοποιείται σε συνθήκες μεγάλης «εισβολής» αφρικανικής σκόνης από τη Λιβύη.

Οι εθνικές οδοί εμφανίζουν ήδη από χθες αυξημένη κίνηση, ενώ και τα λιμάνια της χώρας εξυπηρετούν χιλιάδες ταξιδιώτες. Για χθες είχαν προγραμματιστεί 18 απόπλοι πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, 9 από τη Ραφήνα και 4 από το Λαύριο. Προχθές, Μεγάλη Τρίτη από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 18 απόπλοι πλοίων, με 12.674 επιβάτες, 2.234 αυτοκίνητα, 719 φορτηγά και 321 δίκυκλα. Από τη Ραφήνα αναχώρησαν 8 οχηματαγωγά πλοία μεταφέροντας 2.729 επιβάτες, 718 Ι.Χ. οχήματα, 116 φορτηγά και 41 δίκυκλα. Από το Λαύριο έγιναν 3 απόπλοι πλοίων, με 524 επιβάτες, 157 Ι.Χ. οχήματα, 25 φορτηγά και 9 δίκυκλα.

Ενισχυμένη είναι και η αεροπορική κίνηση, καθώς από σήμερα έως και την Τετάρτη του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί 3.942 πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 565 πτήσεις, εκ των οποίων οι 12 είναι έκτακτες και τσάρτερ.

Τη Μεγάλη Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί 589 πτήσεις (επτά έκτακτες). Το Μ. Σάββατο θα διακινηθούν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 541 πτήσεις (6 έκτακτες), την Κυριακή του Πάσχα 544 πτήσεις (10 έκτακτες). Τη Δευτέρα του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν 575 πτήσεις (4 έκτακτες).

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί φέτος είναι η Σαντορίνη, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος, η Πάρος και η Χίος. Ως προς το εξωτερικό, τη μεγαλύτερη πασχαλινή ζήτηση εμφανίζουν η Λάρνακα, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Σμύρνη.

Η φετινή πασχαλινή έξοδος πραγματοποιείται σε συνθήκες μεγάλης «εισβολής» αφρικανικής σκόνης, προερχόμενης από τη Λιβύη. Η σκόνη έχει δημιουργήσει ένα γκρίζο πέπλο που κλείνει τον ορίζοντα. Οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες σε όλη τη χώρα, αλλά μέχρι χθες είχαν κατέβει πιο κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα, από την Καλαμάτα μέχρι και την Κέρκυρα. Στη Βόρεια Ελλάδα τα σύννεφα σκόνης παρέμεναν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 χιλιόμετρα ύψος. Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στη Νότια Ελλάδα (Ηράκλειο και Αθήνα) το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.

Αυξημένη έξοδος εκδρομέων με όλα τα μέσα-1

Η Ακρόπολη ανθίσταται στη μεγάλη «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από τη Λιβύη που ξεκίνησε από χθες. Και σήμερα αναμένεται να υπάρχει απόθεση σκόνης σε αρκετές περιοχές, καθώς και λασποβροχές. Πάντως, η προσδοκία για αίθριο Πάσχα φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα έπειτα από μακρά περίοδο άστατου, φθινοπωρινού καιρού σε όλη τη χώρα. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα είναι ακόμα μεγαλύτερες σήμερα και αύριο, ενώ αναμένεται σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου από το απόγευμα του Μ. Σαββάτου. Σύμφωνα με το meteo.gr οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ηπειρος, η Δυτική Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Σήμερα αναμένεται να υπάρχει απόθεση σκόνης σε αρκετές περιοχές, λόγω του βάρους της αλλά και βροχοπτώσεων. Θα υπάρχουν λασποβροχές. Οσον αφορά τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) εκτιμάται πως σήμερα στο Λεκανοπέδιο θα κυμανθούν σε επίπεδα 51-75 μg/m3, αυξημένα σε σχέση με τα όρια αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Πάντως, τα άτομα με ευαισθησία οφείλουν να είναι προσεκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή