Ενισχυμένη κερδοφορία εμφάνισε η Sunlight

Ενισχυμένη κερδοφορία εμφάνισε η Sunlight

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση εσόδων και αύξηση κερδών παρουσίασε η Sunlight το 2018. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε για την περασμένη χρήση ενοποιημένα έσοδα ύψους 108,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 41% σε σχέση με το 2017. Παράλληλα ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 19,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,8%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ωστόσο διαμορφώθηκαν σε 9,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγάλη μείωση των εσόδων είναι αποτέλεσμα της καταστροφής από πυρκαγιά που σημειώθηκε στην παραγωγική μονάδα της εταιρείας στην Ξάνθη την 1η Μαΐου 2018. Η καταστροφή οδήγησε στη ραγδαία μείωση των εσόδων, ενώ οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που έλαβε οδήγησαν σε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας της επιχείρησης.

Η εταιρεία κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γνωστοποίησε ότι η καταστροφή του ενεργητικού από την πυρκαγιά ανέρχεται σε περίπου 33 εκατ. ευρώ, ενώ η αποζημίωση που θα λάβει, ορίσθηκε σε 66 εκατ. ευρώ. Ηδη καταβλήθηκαν τα 33 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ το 2018 και 15 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019) και μένουν τα υπόλοιπα που εκτιμάται ότι θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η διοίκηση της Sunlight ωστόσο ενέγραψε λογιστικά τα περίπου 58 εκατ. ευρώ στο οικονομικό έτος του 2018 και τα υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ θα εγγραφούν στη χρήση του 2019.

Σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών, η εταιρεία επισημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2018 είχε αποκατασταθεί η παραγωγική ικανότητα στο 50%. «Ηδη το εργοστάσιο της Ξάνθης λειτουργεί στο 70% της προ φωτιάς παραγωγικής του δυναμικότητας και αναμένεται να επανέλθει στο 100%, εντός του προσεχούς Μαΐου», αναφέρεται στις οικονομικές της καταστάσεις.

Επίσης γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους είχε ξοδέψει σχέδον 28 εκατ. ευρώ σε αγορές νέου εξοπλισμού, προς αντικατάσταση του κατεστραμμένου. Η διοίκηση της Sunlight, αφού ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες (ομολογιούχους, τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, προσωπικό κ.λπ.), σημείωσε επιπλέον ότι τώρα καταρτίζεται το νέο 5ετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας που θα λάβει υπ’ όψιν το ατυχές συμβάν της πυρκαγιάς.

Επίσης αναφέρει ότι έχει λάβει απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας κατά περίπου 25%.

Το νέο πεδίο αύξησης της παραγωγικότητας εστιάζεται κυρίως στις μπαταρίες λιθίου για οχήματα εκτός δρόμου (περονοφόρα κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή