Συγχώνευση δραστηριοτήτων στην επενδυτική τραπεζική συζητούν Deutsche Bank – UBS

Συγχώνευση δραστηριοτήτων στην επενδυτική τραπεζική συζητούν Deutsche Bank – UBS

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Ευρωπαίος πρωταθλητής θα μπορούσε να γεννηθεί στον κλάδο των επενδύσεων, καθώς η UBS και η Deutsche Bank εξετάζουν τη συγχώνευση των μονάδων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ενα από τα πιθανά σενάρια, τα οποία είναι υπό συζήτηση «τους τελευταίους μήνες», όπως αναφέρει ανώνυμη πηγή των FT, είναι η απόσχιση της μονάδας της UBS και η προσάρτησή της στην DWS της Deutsche Bank με αντάλλαγμα μετοχές του γερμανικού ομίλου. Στην περίπτωση αυτή, η Deutsche Bank θα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της DWS, κατέχοντας το 79% της εταιρείας, αλλά θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα αμφοτέρων.

Το πάντρεμα των UBS και DWS θα δημιουργούσε έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1,3 τρισ. ευρώ. Ταυτόχρονα θα προέκυπτε ένας αντάξιος ανταγωνιστής της γαλλικής Amundi, που ως η μεγαλύτερη της Ευρώπης διαχειρίζεται 1,4 τρισ. ευρώ, αλλά και των αμερικανικών κολοσσών, όπως η BlackRock και η Vanguard, που αθροιστικά έχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 11,7 τρισ. δολαρίων, όπως επισημαίνουν οι FT.

Εάν UBS και Deutsche Bank πράγματι προχωρήσουν σε συγχώνευση δραστηριοτήτων, προβλέπεται πως θα αποδειχθεί επιτυχημένη κίνηση, αφού οι κολοσσοί του κλάδου, όσοι έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 1 τρισ. δολάρια, έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές, διευρύνοντας το χάσμα με τους μικρότερους παίκτες. Παρότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο είναι σοβαρές, κανείς δεν εγγυάται ότι η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT.

Η DWS αναζητεί συνεργασία με άλλους διαχειριστές κεφαλαίων προκειμένου να ενισχύσει τα περιουσιακά στοιχεία της. Σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Deutsche Bank, σύμφωνα με το Bloomberg. Η δομή που έχει υιοθετήσει η DWS απονέμει στην Deutsche Bank προνομιακά δικαιώματα ψήφου όσο διατηρεί τουλάχιστον το 40% της εταιρείας. Επιπλέον, η Deutsche Bank θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλο το εκτελεστικό συμβούλιο της DWS χωρίς να χρειάζεται έγκριση των υπόλοιπων μετόχων.

Οι μετοχές της DWS σημείωσαν άνοδο 35% φθάνοντας τα 31,78 ευρώ από την αρχή του έτους και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 6,42 δισ. ευρώ.

Η UBS είχε αναδειχθεί ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίου παγκοσμίως πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όταν δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Το 2018 η ελβετική UBS κατρακύλησε στη 16η θέση, σύμφωνα με την κατάταξη της Willis Towers Watson.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή