Διεθνής Τύπος: Η ατζέντα Ομπάμα στα «χέρια» του Μπάιντεν

Διεθνής Τύπος: Η ατζέντα Ομπάμα στα «χέρια» του Μπάιντεν

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, για τις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς και ο ρόλος που θα παίξει στην  προεκλογική εκστρατεία του η στενή πολιτική και προσωπική σχέση τους.

Σήμερα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μπαίνει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, με πρώτο βήμα να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020 και τελικό σκοπό να νικήσει τον Τραμπ.

Η αναγνωρισιμότητά του ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά και η δημόσια εικόνα του μετριοπαθούς που έχει χτίσει, έχουν κάνει τον Μπάιντεν να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο ίδιος με κάθε ευκαιρία τονίζει αυτή τη σχέση ενώ πρόσφατα χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «υπερήφανο Δημοκρατικό Ομπάμα – Μπάιντεν». Μάλιστα, σήμερα δημοσίευσε στο λογαριασμό του Instagram ενά κολάζ, με τον ίδιο και τον Μπαράκ Ομπάμα να στέκονται στο Οβάλ Γραφείο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Joe2020 Join our campaign! Link in bio.

A post shared by Joe Biden (@joebiden) on

Apr 25, 2019 at 3:06am PDT

Ενδεικτικός για τη σχέση ων δύο ανδρών είναι ο τίτλος του Politico: «Ο Μπάιντεν είναι υποψήφιος ως "διάδοχος" του Ομπάμα». 

O δημοφιλής πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε την εκτίμησή του στον αντιπρόεδρό του στο τέλος της δεύτερης θητείας του, τιμώντας τον με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, το ανώτατο πολιτικό βραβείο του έθνους. Επίσης, ο Μπάιντεν όταν βρίσκεται μεταξύ φίλων και διηγείται ιστορίες από τον Λευκό Οίκο, «αναφέρεται στον πρώην πρόεδρο με το μικρό του – «Μπαράκ» – για να τονίσει την φιλική σχέση και την εξοικείωσή τους» αναφέρει το άρθρο του Politico.

Διεθνής Τύπος: Η ατζέντα Ομπάμα στα «χέρια» του Μπάιντεν-1

Όσον αφορά την προεκλογική ατζέντα του 76χρονου πρώην αντιπροέδρου, τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι θα κινείται αρκετά στην «γραμμή» Ομπάμα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την New York Times, ο Μπάιντεν, ένθερμος υποστηρικτής του Obamacare, έχει υποστηρίξει τον νόμο και έχει καταφερθεί εναντίον των προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών να τον καταργήσουν και να μειώσουν τη χρηματοδότηση για προγράμματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ιστοσελίδα της προεκλογικής καμπάνιας του Μπάιντεν αναφέρει ότι θέλει να «υπερασπιστεί και να οικοδομήσει» το Affordable Care Act, αλλά τα ακριβή περιγράμματα της πλατφόρμας υγειονομικής περίθαλψης του δεν είναι ακόμη σαφή.

Ο Ομπάμα θα περιμένει μέχρι να δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή του

Ο Τραμπ καλωσόρισε στην κούρσα των προεδρικών τον «κοιμισμένο Τζο», όπως τον αποκαλεί και το Twitter φωτιά από φίλους και αντιπάλους αλλά την μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η διαδικτυακή απουσία δήλωσης του Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, όπως γράφει το Time, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και προσωπικός φίλος του Μπάιντεν, δεν έχει σκοπό να στηρίξει ανοιχτά τον στενό του συνεργάτη στον Λευκό Οίκο – τουλάχιστον όχι ακόμα. Πηγή κοντά στον Ομπάμα δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν σχεδιάζει να υποστηρίξει κανέναν κατά τα πρώτα στάδια της εσωκομματικής διαδικασίας, όπως έκανε και το 2016, που περίμενε αρκετά μέχρι να στηρίξει ανοιχτά τη Χίλαρι Κλίντον.

Επίσης, αν και η άμεση στήριξη του Ομπάμα θα αποτελούσε ώθηση για τον Μπάιντεν, θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως προσπάθεια του πρώην προέδρου « να ξεκαθαρίσει ένα γεμάτο πρωταρχικό προεκλογικό τοπίο , χωρίς να δίνει στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να αποφασίσουν οι ίδιοι στις κάλπες».

Η ουσιαστική στήριξή του πάντως στον Μπάιντεν είναι εμπράκτως δηλωμένη. Σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του Ομπάμα τις προηγούμενες μέρες ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση της υποψηφιότητας, αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε εδώ και καιρό ότι η επιλογή του Τζο Μπάιντεν ως συντρόφου του το 2008 ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρε ποτέ. Ο ίδιος βασιζόταν στη γνώση, τη διορατικότητα και την κρίση του αντιπροέδρου τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όσο και κατά την διάρκεια της προεδρίας του. Οι δύο τους σφυρηλάτησαν ένα ειδικό δεσμό τα τελευταία 10 χρόνια και παραμένουν κοντά μέχρι και σήμερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή