Ρωσικά διαβατήρια σε Ουκρανούς

Ρωσικά διαβατήρια σε Ουκρανούς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MOΣΧΑ. Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ε.Ε., αλλά και της Γερμανίας και της Γαλλίας στη ρωσική απόφαση να διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «αυξάνει» τις εντάσεις με το Κίεβο, ενώ Βερολίνο και Παρίσι καταδίκασαν με τη σειρά τους σε μια ανακοίνωση τη ρωσική απόφαση, εκτιμώντας πως «αντιβαίνει στο πνεύμα και στους σκοπούς των συμφωνιών του Μινσκ». Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε περίεργη την αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα είπε πως τόσο η Ρουμανία όσο και η Ουγγαρία δίνουν υπηκοότητα σε πολίτες που κατάγονται από τις χώρες αυτές και ζουν εκτός των συνόρων τους. «Είναι οι Ρώσοι στην Ουκρανία χειρότεροι από τους Ρουμάνους, τους Πολωνούς ή τους Ούγγρους; Δεν βλέπω τίποτε ασυνήθιστο εδώ». Η ρωσική απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οδήγησε το Κίεβο να ζητήσει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης εις βάρος της Μόσχας.

Ζελένσκι

Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, είπε πως η ρωσική κίνηση δείχνει πως η Μόσχα διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και δεν φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στην ειρήνη. Πάντως, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον Ζελένσκι αν εφαρμόσει μια διεθνή ειρηνευτική συμφωνία για την ανατολική Ουκρανία. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» φιλοξένησαν, χθες, ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας ανησυχεί για αύξηση του αντισημιτισμού στη χώρα, εξαιτίας της εκλογής ενός Εβραίου στην προεδρία. «Η αντίθεση δεν προήλθε από την Ορθόδοξη Εκκλησία προπύργιο του αντισημιτισμού στο παρελθόν ή από κάποια εθνικιστική οργάνωση στη χώρα που συνεργάστηκε με τους ναζί στη διάρκεια της εισβολής του Χίτλερ στην τότε Σοβιετική Ενωση. Αυτοί είναι παντελώς αδιάφοροι για το γεγονός ότι ο Ζελένσκι είναι Εβραίος, επισημαίνει ο ραββίνος Σμουέλ Καμινέσκι. Αντίθετα, η εχθρικότητα προήλθε από τους ίδιους τους Εβραίους, τόσο κοσμικούς όσο και θρησκευόμενους, για τους οποίους οι οδυνηρές μνήμες των τσαρικών πογκρόμ και του Ολοκαυτώματος είναι ακόμη ζωντανές», επισημαίνει η εφημερίδα.

Τα κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία έχουν επανειλημμένως περιγράψει μια κατάσταση όπου η Ουκρανία είναι στα χέρια νεοναζί και διολισθαίνει στον αντισημιτισμό, συμπληρώνουν οι ΝΥΤ. Την ίδια στιγμή, όμως, η ρωσική τηλεόραση έχει υιοθετήσει τις αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας, κατηγορώντας τον τέως πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ότι στην πραγματικότητα είναι Εβραίος, ονόματι Βάιτσμαν, ο οποίος προσπαθεί δολίως να υπονομεύσει τη σλαβική αδελφότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή