ΗΠΑ: Υποψήφιος για το χρίσμα ο Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Υποψήφιος για το χρίσμα ο Τζο Μπάιντεν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020 ανακοίνωσε επισήμως χθες ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βάζοντας τέλος σε μήνες εικασίας για το αν ο 76χρονος πολιτικός θα συμμετάσχει τελικά στην αναμέτρηση. Σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του, ο Μπάιντεν ανέφερε πως συμμετέχει στις εκλογές διότι «διακυβεύονται οι αναπόσπαστες αξίες του έθνους μας, η ίδια η δημοκρατία και η βασική ιδέα πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Με την ανακοίνωσή του, ο τ. αντιπρόεδρος είναι πλέον ο 20ός υποψήφιος που θα παλέψει για το χρίσμα των Δημοκρατικών, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων τους γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Καμάλα Χάρις και Μπέρνι Σάντερς.

Εχοντας στις πλάτες του έξι θητείες ως γερουσιαστής αλλά και δύο προηγούμενες υποψηφιότητες για το χρίσμα των Δημοκρατικών, το 1988 και το 2008, ο Μπάιντεν είναι ίσως ο πιο έμπειρος υποψήφιος στη λίστα των Δημοκρατικών. Απαντώντας στην ανακοίνωση, εκπρόσωπος Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως η επιλογή του Μπάιντεν στη θέση του αντιπροέδρου ήταν «μία από τις καλύτερες αποφάσεις του τέως προέδρου» και πως οι δυο τους έχουν «σφυρηλατήσει έναν ξεχωριστό δεσμό», χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει επίσημα τη στήριξή του προς το πρόσωπό του.

Ο 76χρονος βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής σκηνής απολαμβάνει αξιοσημείωτη δημοτικότητα από την εκλογική βάση των Δημοκρατικών και προηγείται με διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους στις πρώιμες δημοσκοπήσεις, παρά τις πρόσφατες κατηγορίες για επανειλημμένη ακατάλληλη εισβολή στον προσωπικό χώρο των γυναικών. Ο Μπάιντεν στοχεύει επίσης στην προσέλκυση των ψηφοφόρων από τα μεσόγεια των Ηνωμένων Πολιτειών –το λεγόμενο Midwest– όπου οι Αμερικανοί κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων εγκατέλειψαν το κόμμα των Δημοκρατικών και προτίμησαν τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή