Αλέξης Γεωργούλης: Τσιχλόφουσκες

Αλέξης Γεωργούλης: Τσιχλόφουσκες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«O πολιτισμός είναι ένας. Δεν υπάρχουν μεταγραφές». Πολιτογραφώντας τον εαυτό του στην επικράτεια του πολιτισμού, ο Αλέξης Γεωργούλης έδωσε την εντύπωση ότι κινείται σε άλλη διάσταση – εκτός πολιτικής.

Ο πολιτισμός –όπως τον περιγράφει ο Γεωργούλης, έτσι μαλακό, βολικό και γλυκύ, σαν άυλη τσιχλόφουσκα– ενώνει. Η πολιτική διχάζει. Γιατί να διαφωνούμε και να χαλάμε τις καρδιές μας;

Εμφορούμενος από αυτόν τον υπερκομματικό –ή μάλλον κωματωδώς ακομματικό– πολιτισμό, ο Γεωργούλης συζήτησε με τη Ν.Δ. Συζήτησε, όπως είπε, και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατέληξε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα λόγο εντελώς ακαταμάχητο: Ο ΣΥΡΙΖΑ του έκανε πρόταση, η Ν.Δ. όχι.

Θα ήταν άδικο να χρεώσει κανείς στον Γεωργούλη τυχοδιωκτισμό. Δεν είναι λίγοι οι συνυποψήφιοί του που αμφιταλαντεύονταν μεταξύ κομμάτων. Πιστεύει, ας πούμε, κάποιος ότι ο Θεοχαρόπουλος θα είχε αφήσει το ΚΙΝΑΛ για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν η Χαριλάου Τρικούπη του είχε δώσει (πάλι) την πρώτη θέση στο Επικρατείας; Τουλάχιστον, τα ελατήρια του ερασιτέχνη της πολιτικής ήταν πιο ελαφρά από εκείνα του επαγγελματία των Επικρατείας.

Αν έχει σημασία ο υποψήφιος, που ομολογεί με τόση χάρη ότι δεν είναι σε θέση καν να διακρίνει τις όχθες αντίπαλων κομμάτων, είναι επειδή φωτίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες συγκροτήθηκε η συριζαϊκή λίστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε από την αρχή να υπηρετήσει αντίρροπες σκοπιμότητες: Από τη μία, να κρατήσει χαλαρό το κλίμα της αναμέτρησης, προκειμένου να μην τροφοδοτήσει την αντικυβερνητική συσπείρωση. Από την άλλη, δεν είχε την πολυτέλεια να δώσει τη μάχη χωρίς τα δραστικότερα όπλα του – την καταγγελία εις βάρος «των δυνάμεων της παλινόρθωσης».

Το ψηφοδέλτιο που προέκυψε δεν μοιάζει να εκπληρώνει ούτε τον έναν ούτε τον άλλο στόχο. Οι «χαλαρωτικές» υποψηφιότητές του, που προέρχονται εκτός πολιτικής, είτε έγιναν εστίες πόλωσης, όπως η Λοΐζου, είτε παραείναι απολιτικές για να βοηθήσουν, όπως ο Γεωργούλης. Οι δυνατές, βαρέως φορτισμένες, υποψηφιότητες αναζητήθηκαν ματαίως.

Από τους πρώην υπουργούς που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο, μόνο ο Κουρουμπλής είναι ΣΥΡΙΖΑ – και αυτός εκ μεταγραφής. Οι υπόλοιποι –Κουντουρά, Μουζάλας, Πελεγρίνης, Κονιόρδου– δεν είναι στελέχη του κόμματος. Δεν βρέθηκε ούτε ένας υπουργός για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, δεν υπηρετεί το χαμηλό προφίλ των υποψηφίων τη γραμμή της αποφόρτισης; Θα την υπηρετούσε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κάνει μια εκστρατεία που δεν θα ήταν πολωτική. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει χωρίς την πόλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φτιαγμένος για πόλεμο. Μόνο που, αντί για τα βαρέα όπλα του, προσέρχεται στις ευρωεκλογές με τσιχλόφουσκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή