Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε η περιφορά του επιταφίου στις γειτονιές ολόκληρης της χώρας.

Κατάμεστη ήταν η Ιερά Μητρόπολη Αθηνών όπου χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-1
Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-2

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε, η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συγχοροστασία με τους Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Μύρων Χρυσόστομο, Ικονίου Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Κυδωνιών Αθηναγόρα, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ.

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-3

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Ανδρέας.

Τον παλαιό χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου, περιέφεραν στο Ναό και τοποθέτησαν εντός του ανθοστολίστου Ιερού Κουβουκλίου, στο κέντρο του Σολέα, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων και ο Μέγας Ιεροκήρυκας Πανάρετος.

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-4

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος και ακολούθησαν οι Ιεράρχες, ο ιερός κλήρος και το πολυπληθές εκκλησίασμα. Σε όλους ο Πατριάρχης μοίρασε τα καθιερωμένα άνθη.

Εκκλησιάστηκαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής με τη σύζυγό του, Αρχοντες Οφφικιάλιοι και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης ακολούθησε και φέτος την περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, που παραδοσιακά ξεκινά λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-5

(Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr)

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-6

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τις 20.00 σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, δεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, σε κεντρικές οδούς, καθώς ξεκίνησε η Περιφορά των Επιταφίων των ναών Αγίου Δημητρίου, της Του Θεού Σοφίας και Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη) στο κέντρο της πόλης.

Το μεσημέρι ξεκίνησε η μεγαλειώδης περιφορά των επιταφίων της Κέρκυρας. Η πομπή που συνοδευόταν από χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στο νησί, διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-7

Κάθε Επιτάφιος συνοδευόταν από τον «κόρο», τη χορωδία, μια Φιλαρμονική, τις «τόρτσες», μεγάλα κεριά, τα «μανουάλια», βενετσιάνικα φανάρια, τις πανύψηλες «σκόλες», δηλαδή τα λάβαρα και τα φλάμπουρα.

Τους εκάστοτε Επιταφίους συνόδευαν σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και τα ασπροντυμένα κοριτσάκια κρατώντας καλαθάκια, γεμάτα με πολύχρωμα λουλούδια που ραίνουν τον δρόμο.

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-8

Οι επιτάφιοι της πόλης συναντήθηκαν στις 10.00 το βράδυ στην πλατεία του Λιστόν, όταν ξεκίνησε και η περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης.

Κατάνυξη στους Επιταφίους ολόκληρης της χώρας-9

(Πηγή φωτογραφιών: imerazante.gr)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή