Δύο «ηχηρές» αρχειοθετήσεις για Novartis μετά το Πάσχα

Δύο «ηχηρές» αρχειοθετήσεις για Novartis μετά το Πάσχα

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο, με εμφανή πολιτική σημασία, αναμένονται αμέσως μετά τo Πάσχα, καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς που χειρίζεται επί δύο και πλέον χρόνια τον φάκελο της υπόθεσης Novartis, πρόκειται να προχωρήσει σε αρχειοθετήσεις για κάποιους από τους πολιτικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από έγκυρες δικαστικές πηγές, επιβεβαιώνονται τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για αρχειοθέτηση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο οι έρευνες από καιρό έχουν καταλήξει στο ότι τίποτα από τα αρχικώς καταγγελθέντα από τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι έρευνες σε πιστωτικά ιδρύματα, θυρίδες και αλλού, τόσο για τον ίδιο όσο και για μέλη της οικογενείας του δεν απέδωσαν ευρήματα και οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση, απεδείχθησαν μη αληθείς καθ’ όλα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κατ’ επανάληψιν έχει δηλώσει «θα τους πάω μέχρι τέλους», έχει ήδη προσφύγει κατά των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και κατά άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στον χειρισμό της υπόθεσης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει έντονα στα της εμπλοκής του.

Εκκρεμεί η ανακοίνωση

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τον πρώην πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά το Πάσχα, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει έτοιμη την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση.

Πάντως, δημοσιεύματα του Τύπου που έχουν κάνει ήδη λόγο για αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τον Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώνονται από πολλές εισαγγελικές και δικαστικές πηγές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Εισαγγελία Διαφθοράς επρόκειτο να προχωρήσει στην αρχειοθέτηση, ως προς τον συγκεκριμένο πολιτικό και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά τεχνικοί λόγοι δεν της το επέτρεψαν.

Οι εισαγγελικές πηγές, ωστόσο, διέψευδαν άλλα δημοσιεύματα, που συνέδεαν τη μη ανακοίνωση της αρχειοθέτησης για τον πρώην πρωθυπουργό, με την πολιτική συγκυρία, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή τους, καθώς, όπως ανέφεραν στην «Κ», «η Εισαγγελία κινείται ανεξαρτήτως των πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Και ενώ η επίσημη ανακοίνωση για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis, για τον πρώην πρωθυπουργό, είναι θέμα χρόνου, γεγονός που θα επιφέρει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους», πληροφορίες από έγκυρες δικαστικές και εισαγγελικές πηγές, αναφέρουν στην «Κ», ότι επίκειται σύντομα μία ακόμη μεγάλης σημασίας αρχειοθέτηση.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζει πράξη αρχειοθέτησης και για τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, καθώς από τις «εξαντλητικές» έρευνες πολλών μηνών και σε πολλά επίπεδα, δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό που να συνδέει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με την υπόθεση της Novartis. Οι επικείμενες αρχειοθετήσεις για τον πρώην πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα απομειώσουν σε σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες της κυβέρνησης, που είχε επενδύσει πολλά σε αυτή την υπόθεση αλλά οι δικαστικές εξελίξεις που ακολούθησαν, όχι μόνον δεν τη δικαίωσαν, αλλά επιβεβαίωσαν εκείνους, που είχαν επισημάνει από την αρχή, ότι η εν λόγω υπόθεση ήταν δημιούργημα πολιτικών επιδιώξεων με στόχο τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων.

Κλήση στον Λοβέρδο

Ηδη, μέχρι στιγμής για τέσσερις πολιτικούς που ενεπλάκησαν από τους μάρτυρες σε παράνομες συναλλαγές με τη Novartis, η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο και οι αρχειοθετήσεις συνεχίζονται.

Για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Αλέξανδρο Λυκουρέντζο, η υπόθεση έχει κλείσει και μόνον, προς το παρόν, για τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει την άδεια της Βουλής για να τον καλέσουν σε εξηγήσεις.

Με τη συναίνεση του ιδίου του Ανδρέα Λοβέρδου η άδεια για άρση της ασυλίας του έχει ήδη δοθεί και πληροφορίες αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να σταλεί κλήση στον Ανδρέα Λοβέρδο από τους εισαγγελείς της Διαφθοράς, προκειμένου να καταθέσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τη Novartis.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τον οποίον έχουν ζητηθεί εξηγήσεις για το αδίκημα της δωροδοκίας, αρνείται την κατηγορία με την οποία έχει κληθεί, και έχει επιφυλαχθεί για το σύνολο των χειρισμών της υπόθεσης, τόσο για τους προστατευόμενους μάρτυρες όσο και για άλλους που ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση.

Πάντως, η κατάθεση Λοβέρδου αναμένεται να δοθεί μέσα στον Μάιο, εκτός αν ο ίδιος ζητήσει προθεσμία, γεγονός που δεν πιθανολογείται, καθώς έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους, ότι θέλει την πλήρη και άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης.

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς πέντε μη πολιτικά πρόσωπα

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, που έχει κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση πάνω από έναν χρόνο, παρά τις διαβεβαιώσεις ανώτατων εισαγγελικών πηγών, τελικά θα συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών.

Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως μία ακόμα αδυναμία της Δικαιοσύνης να κινηθεί σε εύλογο χρόνο και να αποφύγει για κρίσιμες ενέργειές της, συνειρμούς και ερμηνείες που την εμπλέκουν, έστω και άθελά της, στις πολιτικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται ίσως και τα δημοσιεύματα περί καθυστέρησης της ανακοίνωσης για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τον Αντώνη Σαμαρά, που συνδέουν τις κινήσεις της Εισαγγελίας με την πολιτική συγκυρία (Πολάκης και λοιπά), κάτι που εισαγγελικές πηγές αρνούνται.

Η υπόθεση παραμένει ανοικτή ακόμα για τον επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάριο Σαλμά, πλην των λοιπών, για τους οποίους οι αρχειοθετήσεις είναι προ των πυλών, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα αρχίζει η παροχή εξηγήσεων και από μη πολιτικούς. Ηδη, οι πρώτοι πέντε, μέλη επιτροπών που αποφάσιζαν για τα φάρμακα και ένας ιδιοκτήτης μιας διαφημιστικής εταιρείας, θα περάσουν το κατώφλι της Εισαγγελίας Διαφθοράς αμέσως μετά την Πρωτομαγιά για να δώσουν εξηγήσεις για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και για απιστία.

Η διαφημιστική

Ο ιδιοκτήτης της διαφημιστικής, που φέρεται να εισέπραξε από τη Novartis διάφορα χρηματικά ποσά, αποτελεί μία από τις πτυχές της υπόθεσης, που η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει συνδέσει με την εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η σύνδεση του πρώην υπουργού με την όποια δραστηριότητα της εταιρείας και την είσπραξη διαφόρων ποσών, αποτελεί ζητούμενο της έρευνας, καθώς εκ πρώτης όψεως δεν διαφαίνεται κάποια ορατή σύνδεση μεταξύ τους. Ο πρώην υπουργός έχει δημόσια με δηλώσεις του αρνηθεί κάθε σχέση με την εν λόγω διαφημιστική εταιρεία, ενώ αναμένεται σχετικά να αναφερθεί και κατά το στάδιο των εξηγήσεών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή