Η προσφορά, η ζήτηση, αλλά και ο Τραμπ, θα καθορίσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού»

Η προσφορά, η ζήτηση, αλλά και ο Τραμπ, θα καθορίσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν πλήρως από την αγορά το ιρανικό πετρέλαιο οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση της τιμής του Brent κατά περίπου 3,6%, παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου πως έχει εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση του ΟΠΕΚ να καλύψει το κενό της προσφοράς. Η επιφυλακτική στάση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα υποδηλώνει πως το Ριάντ θα επιδιώξει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή ώστε να διατηρήσει την τιμή του πετρελαίου γύρω στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράγοντες που θα μπορούσαν να ρίξουν την τιμή τους επόμενους μήνες είναι περιορισμός της ζήτησης εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και δημόσιες παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς τον ΟΠΕΚ με την απαίτηση για μείωση της τιμής. «Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εντείνει τις κυρώσεις κατά του Ιράν… αναθεωρήσαμε προς τα επάνω την πρόβλεψή μας για την τιμή του Brent  στα 60 από 50 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους», ανέφεραν την Πέμπτη αναλυτές της Capital Economics.

Ο Μπράιαν Χουκ, Αμερικανός ειδικός εκπρόσωπος για το Ιράν, επέμενε την ίδια στιγμή πως «υπάρχει επαρκής προσφορά στην αγορά ώστε… να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές». Πράγμα που ισχύει, αν και έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, που από τον Οκτώβριο του 2018 μειώνουν την παραγωγή τους κατά 1,3 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς και να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy «η Σαουδική Αραβία και αρκετοί από τους συμμάχους της μπορούν να υπερκαλύψουν την απώλεια του ιρανικού πετρελαίου». Το ερώτημα είναι αν επιθυμεί το Ριάντ να το κάνει. «Θα δούμε τι θέλουν οι πελάτες», είχε πει την Τετάρτη ο Χαλίντ αλ Φατίχ, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη να αυξήσει αμέσως την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία. Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα αποφασίσουν τη μελλοντική τους πολιτική στη σύνοδο στα τέλη Ιουνίου. Η Μόσχα έχει στείλει σήμα πως βλέπει ευνοϊκά την αύξηση της παραγωγής, ενώ πιθανή είναι δημόσια παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ που δεν θα ήθελε να πάει σε εκλογές το 2020 με την τιμή της βενζίνης σε υψηλό επίπεδο. Αλλωστε, αυτή είναι από τις λίγες πρωτοβουλίες του Τραμπ που έχουν την υποστήριξη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή