Ανοιξιάτικα γευστικά διαλείμματα

Ανοιξιάτικα γευστικά διαλείμματα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Οι γαριδούλες με κρέμα από πεύκο (ω, ναι, μη στραβώνετε το στόμα), θαλάσσιο μαρούλι, νεροκάρδαμο και φύλλα μουστάρδας στη Hytra, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εργόχειρο λεπτότητας, μαγειρική πρωτότυπη, μοντέρνα ελληνική, αληθινά μοντέρνα. Αν κάποιος από τους σεφ μας έχει αντιληφθεί το σημερινό, επιτακτικό αίτημα για μια κουζίνα φίνα, ευστόμαχη, πράσινη, τρυφερή σαν φτεράκι πουλιού, που σέβεται τον άνθρωπο και τον ξεπροβοδίζει ευχαριστημένο και ανάλαφρο, αυτός είναι ο Τάσος Μαντής. 

2. Eυτυχής κράση αισθητικής φινέτσας και γευστικής δύναμης, το ταρτάρ μπαρμπουνιού των Λαζάρου-Παρίκου στο Varoulko Seaside είναι η «ιδέα» του ψαρένιου μεσογειακού ταρτάρ. H μαστιχωτή φρεσκάδα του ψαριού ασυναγώνιστη, τα ηδύσματα τολμηρά ελληνικά: λάδι, λεμόνι, μυρώνια, ρινίσματα αυγοτάραχου, ελάχιστη κόκκινη πιπεριά, ζελεδάκια ούζου και τραγανές μικροσκοπικές σταφίδες. Γλυκόπικρο, ιωδιούχο, τραγανό, έξοχο. (Την ίδια ώρα, στις παραθαλάσσιες ταβέρνες μας πειραματίζονται ακόμα με ginger και yuzu…)

3. To φρικασέ σφυρίδας στον Περιστεριώτη Τραβόλτα, πιάτο που αποθεώνει τη χλωροφύλλη (ένας Θεός ξέρει πόσων ειδών μυρωδάτα χόρτα εμπεριέχει αυτό το πιάτο). 

4. Το πρωτότυπο και ιδιαίτερα καλομαγειρεμένο κάρι με κουνέλι, κάσιους και γάλα καρύδας στο νεότευκτο Patpong στο Κολωνάκι.

5. Το παραδειγματικό κλαμπ σάντουιτς με κομματιασμένο κοτόπουλο, αβοκάντο, μπέικον και καπνιστή γκούντα, συνοδεία τηγανητών πατατών, ψιλοκομμένων σαν σπιρτόξυλα, στο ολοήμερο Papillon Bistrot Athens στο Ψυχικό. 

6. Στο κονάκι του στο Κολωνάκι, στο Sweet Alchemy, ο Στέλιος Παρλιάρος έχει εφεύρει ένα καινούργιο γλυκό. Μοντέρνο, κόμφορτ και με ελληνικό DNA. Είναι μια gluten free μανταρινόπιτα, καμωμένη με χιώτικα μανταρίνια, τριμμένο αμύγδαλο και μαστίχα Χίου. Ζουμερό, εξόχως μυρωδάτο γλύκισμα, μαστόρικο, μια ανοιξιάτικη βόλτα στον ηλιόλουστο Κάμπο της Χίου. Ρετσέτα σπάνια που θα μείνει στο πάνθεον της ντόπιας ζαχαροπλαστικής εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν. Και αμάν να ’χα και άλλη μία πιτούλα εδώ δίπλα στο πληκτρολόγιο… ■

 

Hytra, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ. 217-7071118, 210-3316767.

Varoulko Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 52-54, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210-5228400.

Τραβόλτα, Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 210-5719222.

Papillon Bistrot Athens, Ολυμπιονικών 242 και Σολωμού 1, Φάρος Ψυχικού, τηλ. 210-6744441.

Patpong, Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ. 210-7228283.

Sweet Alchemy, Ηροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ. 210-7240205.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή