Αναπάντεχη ανάκαμψη της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο

Αναπάντεχη ανάκαμψη της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψε, αναπάντεχα, η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς η Ιταλία βγήκε από την ύφεση, ενώ φαίνεται πως και η γερμανική οικονομία είχε καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,4% έναντι 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ανακόπτοντας την επιβράδυνση του δεύτερου εξαμήνου του 2018. Σε ετήσια βάση η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, όσο είχε αναπτυχθεί και το προηγούμενο. Οικονομολόγοι που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ανάπτυξη της Ευρωζώνης με ρυθμό 0,3%.

Το θετικότερο νέο ήταν η έξοδος της ιταλικής οικονομίας από την τεχνική ύφεση του δεύτερου εξαμήνου του 2018 και η επάνοδός της στην ανάπτυξη με τριμηνιαίο ρυθμό 0,2% και μάλιστα χάρη στη θετική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών. Η ιταλική οικονομία είχε συρρικνωθεί (σε τριμηνιαία βάση) κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2018 και κατά 0,1% το τέταρτο. Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% στις αρχές του 2019, κυρίως χάρη στην ισχυρή κατανάλωση των γαλλικών νοικοκυριών, συμβάλλοντας στη γενικότερη ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Η δε ισπανική οικονομία εξακολουθεί να αψηφά την ευρύτερη επιβράδυνση, καταφέροντας να αναπτυχθεί με τριμηνιαίο ρυθμό 0,7% στις αρχές του 2019. Η γερμανική οικονομία εκτιμάται πως τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο τους προηγούμενους μήνες, καθώς στην πρώτη εκτίμηση της Eurostat περιλαμβάνονται και στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Υπενθυμίζεται πως το τρίτο τρίμηνο του 2018 η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 0,2%, ενώ ήταν στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο.

Η αναπάντεχη ανάκαμψη της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο αποτελεί την τρίτη κατά σειρά περίπτωση δημοσίευσης καλύτερων από το αναμενόμενο στατιστικών στοιχείων για την ανάπτυξη, μετά τα θετικά νέα για την εξέλιξη της κινεζικής και της αμερικανικής οικονομίας που είχαν δημοσιευθεί την περασμένη εβδομάδα. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η επιτάχυνση των τριών μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στην αρχή του 2019 αποτελεί ένδειξη πως φτάνει στο τέλος της η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ή αν είναι συγκυριακό φαινόμενο. «Η ανάκαμψη (της οικονομίας της Ευρωζώνης) βρίσκεται σε προχωρημένη φάση και κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει πως θα συνεχιστεί με τον ρυθμό που είχε στις αρχές», σχολιάζει στο Reuters ο Πέτερ φαν ντεν Χούτε, οικονομολόγος της ING. «Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα (εμπορικές εντάσεις, υψηλότερες τιμές πετρελαίου και η αβεβαιότητα του Brexit), το πιθανότερο είναι πως η βελτίωση της διεθνούς εικόνας θα υποστηρίξει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή