Θετική για τον ελληνισμό η υποψηφιότητα Μπάιντεν

Θετική για τον ελληνισμό η υποψηφιότητα Μπάιντεν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη προηγείται με τεράστια διαφορά όλων των αντιπάλων του για το δημοκρατικό χρίσμα. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, τον δείχνουν να εξασφαλίζει ποσοστά που αγγίζουν το 40%.

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ολοι οι ανθυποψήφιοί του υπολείπονται αισθητά. Οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν βρίσκονται στην κορυφή των υπολοίπων με ποσοστά γύρω στο 15%.

Αν ο τέως αντιπρόεδρος καταφέρει να πείσει όσους διστάζουν λόγω της προχωρημένης ηλικίας του –όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές, ακριβώς σε ενάμιση χρόνο, θα είναι 78 ετών– θα έχει παγιώσει ένα δύσκολα αναστρέψιμο προβάδισμα.

Ωστόσο, το παρελθόν εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει διεκδικήσει την προεδρία άλλες δύο φορές, το 1988 και το 2008, χωρίς επιτυχία. Η μάχη θα είναι σκληρή και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, η προεδρική υποψηφιότητα Μπάιντεν αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό. Ο τέως αντιπρόεδρος είναι ένας από τους πιο στενούς φίλους της ομογένειας. Διατηρεί προσωπικές φιλίες με πολλούς Ελληνες και Κυπρίους που ζουν στις ΗΠΑ και έχει επανειλημμένως επιδείξει το έντονο προσωπικό του ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό.

Υπήρξε για χρόνια μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος, και έχει άριστη γνώση των διεθνών εξελίξεων, και στο πλαίσιο αυτό των ιδιαιτεροτήτων της Βαλκανικής και της Αν. Μεσογείου και του νέου ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή.

Τον θυμάμαι σε εκδήλωση ομογενών στο Κογκρέσο να αναγνωρίζει, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, τη στήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και να δηλώνει ότι και αυτός από την πλευρά του θα είναι πάντα δίπλα της. Αναφερόμενος στην προηγούμενη προσπάθειά του να εξασφαλίσει το δημοκρατικό χρίσμα, το 1988, όταν νικητής είχε τελικά βγεί ο Μάικ Δουκάκης, με τρεμάμενη φωνή ο Μπάιντεν είχε πει στους παρευρισκόμενους ομογενείς πως δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι παρότι, φυσικά, στήριζαν τον Δουκάκη, θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να στηρίξουν και αυτόν. Του είχαν μάλιστα δηλώσει πως για κάθε πέντε δολάρια που θα συγκέντρωναν για τον Δουκάκη, θα συγκέντρωναν ένα γι’ αυτόν. «Αυτό δεν το κάνει καμία εθνική κοινότητα εύκολα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ», είχε πει φανερά συγκινημένος ο τότε γερουσιαστής.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 18 μήνες. Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε, και είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν. Αλλωστε, καθώς ο Μπάιντεν προηγείται, είναι φυσικό τα βέλη όλων να στρέφονται εναντίον του.

Προς το παρόν, απλά επισημαίνεται η διεκδίκηση της ηγεσίας της υπερδύναμης από έναν πολιτικό ο οποίος, από διαφορετικά κορυφαία αξιώματα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αποδείξει ότι διάκειται θετικά προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή