Το Κονκλάβιο (02/05/19)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισπανική αγωνία

Αντί ολιγοήμερης απόδρασης, κάποιοι κάνουν διακοπές σαν μην υπάρχει αύριο… Κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν τα ελληνικά χώματα με το μακεδονικό αρνί στο στόμα… Ας όψονται οι ισπανικές εκλογές. Αναφέρομαι στον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος πληροφορούμαι ότι έκανε Πάσχα στα πάτρια μακεδονικά εδάφη. Παρ’ όλα αυτά, τη Δευτέρα του Πάσχα έκανε μπρίφινγκ στις Βρυξέλλες για τις εκλογές στην Ισπανία, στο οποίο έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία της νίκης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Επειδή φαντάζομαι ότι δεν διακτινίστηκε, προφανώς την Κυριακή του Πάσχα πετούσε για Βρυξέλλες.

Η τοποθέτηση, πάντως, αποκάλυψε και μια κάποια αγωνία των Βρυξελλών για το διά ταύτα των ισπανικών εκλογών. Εντάξει. Δεν ήταν έκπληξη ούτε ανατροπή η νίκη του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πρωθυπουργός ήταν και πρωθυπουργός παραμένει, ούτε το ποσοστό του ακροδεξιού Vox. Εχω την εντύπωση μάλιστα ότι κάποιοι ανακουφίστηκαν που δεν είδαν υψηλότερα ποσοστά της Ακροδεξιάς και επιβεβαίωση της μακάβριας πρόβλεψης του Ματέο Σαλβίνι για ισπανική Λέγκα, αντίστοιχη της ιταλικής.

Η νεκροψία της 26ης

Η νεκροψία –της ευρωκάλπης– θα δείξει πόσο και αν θα ανακουφιστούν στις Βρυξέλλες και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (λέγε με Βερολίνο) την επομένη της 26ης Μαΐου. Προσδεθείτε να απογειωθούμε, αν και ακούω ότι υπάρχουν σκέψεις για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής λίγο μετά τις ευρωεκλογές και πριν από το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής Ιουνίου.

Υποθέτω ότι οι λόγοι θα είναι προληπτικοί: για να σφίξουν τα λουριά ενόψει των παζαριών της επόμενης μέρας ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Ερχονται μεγάλες στιγμές.

Αρματα και ξαπλώστρες

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι στην Πειραιώς –όπου ο πρώτος μεταπασχαλινός πρωινός καφές έγινε το πρωί της Τρίτης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη– σχολίαζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει μια εβδομάδα διακοπές σε φουλ προεκλογική περίοδο. Τι να πω… Ο καθένας ό,τι μπορεί. Πάντως, ο Μητσοτάκης θα τους τρέχει όλους και το Σαββατοκύριακο. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει ήδη στείλει προσκλήσεις στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει για τελευταία φορά πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου το Σάββατο στο Μοσχάτο.

Αυτό προκειμένου να λάβουν το τελικό παρασύνθημα «στ’ άρματα» από τον Μητσοτάκη. Σημειώνω ότι το «παρών» θα δώσουν και πρόεδροι ΝΟΔΕ και οι επισήμως υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές. Αλλοι στ’ άρματα και άλλοι στο Ροδάκινο…

Γκρίνια

Το αναφέρω, γιατί φυσικά η κοινή εμφάνιση Τσίπρα – Πολάκη στο νότιο Ρέθυμνο δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και δη του τοπικού. Αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας που βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε γνωστή ταβέρνα των Χανίων, όπου ο Γιώργος Σταθάκης έτρωγε με μεγάλη παρέα, έπιασε στα ραντάρ του μια κάποια γκρίνια για το γεγονός ότι ο Τσίπρας βρίσκεται στην περιοχή, αλλά επέλεξε να εμφανιστεί με τον Πολάκη. Θυμίζω ότι οι εκλογές έρχονται και οι έδρες στα Χανιά δεν είναι απεριόριστες…

Γίνε μελισσοκόμος

Την Τρίτη, επ’ ευκαιρία του μηνύματός του για την Πρωτομαγιά, τον χτύπησε σύνδρομο εργατοπατέρα. Ανήμερα Πρωτομαγιά έπαθε… μελισσοκόμο, καθώς επισκέφθηκε την ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς με στελέχη και υποψήφιους ευρωβουλευτές του και όλοι μαζί επέλεξαν φυτά που ελκύουν τις μέλισσες. Αυτό προκειμένου να ενισχύσουν την καμπάνια της bee and Be, «Μελισσοκόμοι Παντού», μιας οργάνωσης που καλεί τους πολίτες να φυτεύουν μελισσόκηπους στις πόλεις. Μοίρασαν μάλιστα και ένα φυλλάδιο οικολογικής φύσεως. Αναφέρομαι φυσικά στον Σταύρο Θεοδωράκη… Υστερα ήρθαν οι μέλισσες…

Πασχαλινές μεταθέσεις

Δεν ξέρω αν η στόχευση ήταν να παίξουν τον ρόλο των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών που δωρίζουν οι νονοί στα βαφτιστήρια. Ομως, αρκετές είναι οι μεταθέσεις πρέσβεων και πληρεξούσιων υπουργών από και προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών που αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε Μεγάλη Πέμπτη, παρακαλώ. Δεν βρήκα μεγάλες ειδήσεις. Μάλλον κάποιες αναμενόμενες «τακτοποιήσεις» (όσο είναι καιρός), αλλά και (μερική) αποκατάσταση κάποιων αδικιών – μεταξύ των οποίων, η βαθιά κατάψυξη στην οποία μπήκαν κάποια πρόσωπα επί των ημερών του Νίκου Κοτζιά. Δεν αλλάζουν, ας πούμε, τα πόστα της Λευκωσίας και του Βερολίνου ούτε της Ουάσιγκτον και του ΟΗΕ (για την ώρα). Το ίδιο ισχύει και για τις μόνιμες αντιπροσωπείες στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον, μέχρι τις εκλογές. Μένει να φανεί αν ο κανόνας ισχύει μέχρι τις κάλπες της 26ης Μαΐου ή και μέχρι τέλους. Αν δηλαδή στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας αφήνουν την επιλογή για τις αλλαγές στις μεγάλες πρεσβείες στην επόμενη κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή