Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Πράσινο» με αστερίσκους στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Πράσινο» με αστερίσκους στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εγκρίνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας 2019 – 2022, οι οποίες όπως σημειώνει είναι συμβατές με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, στέκεται και στους παράγοντες που συνιστούν κινδύνους για την πορεία της οικονομίας και μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή των προβλέψεων. 

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται τόσο το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων όσο και το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το πρώτο το απέστειλε ήδη η κυβέρνηση στην Ευρωπαική Επιτροπή και προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις του προυπολογισμού για το 2019 καθώς και για τα επόμενα χρόνια. Το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα

Ειδικότερα, το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2019, 2,3% το 2020, 2,1% το 2021 και 2% το 2022. Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί από το 17,8% το 2019, στο 16,5% το 2020, στο 15,3% το 20121 και στο 14,2% το 2022.

Η γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου με βάση την νομοθεσία, απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύει τις προβλέψεις αυτές που αποστέλλονται στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Στην έκθεση του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η ελληνική οικονομία ανέκαμψε από την βαθιά ύφεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του εθνικού εισοδήματος κατά 26% περίπου. Όπως σημειώνει υπάρχουν ενδείξεις ότι η θετική συγκυρία θα διατηρηθεί και ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα όπως σημειώνει το Συμβούλιο οι διεθνείς αγορές δείχνουν να υιοθετούν τις θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, γεγονός που αντανακλάται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Οι κίνδυνοι

Το ΕΔΣ αναφέρει ως σημαντικότερους παράγοντες ρίσκου:

-Ενδεχόμενη επιβράδυνση στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, επηρεάζοντας αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές.

-Τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και του προστατευτισμού.

– Τον κίνδυνο εντεινόμενης χρηματοοικονομικής αστάθειας στην Ευρώπη από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

– Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες

– Μακροπρόθεσμα οι δημογραφικές τάσεις δεν είναι ευνοϊκές και πρόβλημα του brain drain ίσως έχουν αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη του εργατικού δυναμικού και της ανεργίας στην Ελλάδα.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή