Fed: Δεν υπάρχουν ισχυροί λόγοι για μείωση επιτοκίων

Fed: Δεν υπάρχουν ισχυροί λόγοι για μείωση επιτοκίων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρηση του εύρους του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού μεταξύ 2,25% και 2,50% στη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 1 Μαΐου. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Fed έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή αγορά εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας με σταθερό ρυθμό, λαμβάνοντας υπόψιν τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, τα οποία, προς έκπληξη πολλών, έδειξαν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης στο 3,2% ετησίως, από 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη με την Κίνα και το προσωρινό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη υποχώρησή του, δεδομένων των στοιχείων για τον δομικό αποπληθωριστή προσωπικής κατανάλωσης (PCE) –δείκτης που παρακολουθεί η Fed για την πορεία του πληθωρισμού–, ο οποίος υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Μάρτιο στο 1,6% – ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Ιανουάριο του 2018.

Εντούτοις, ο επικεφαλής της Fed κ. Πάουελ τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι ο χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται πιθανώς σε «παροδικούς» παράγοντες και δεν υπάρχουν ισχυροί λόγοι για μείωση των επιτοκίων, εκφράζοντας την εκτίμησή του για σταδιακή ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, δεδομένης της ισχυρής αγοράς εργασίας και της συνεχιζόμενης ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε αντίθεση με τις προσδοκίες ορισμένων επενδυτών για χαμηλότερα επιτόκια έως το τέλος του έτους, ευνοώντας το δολάριο. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. παρέμεινε υπό πίεση την Παρασκευή για δεύτερη συνεχή ημέρα, καταγράφοντας επίπεδα κοντά στην περιοχή 1,1150/80 στην αγορά της Ευρώπης (λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων Απριλίου για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ), έπειτα από προσωρινή άνοδο στο 1,1265 την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Απριλίου, αμέσως μετά τη μείωση του επιτοκίου στα αποθέματα που διακρατούν οι τράπεζες στη Fed (IOER), κίνηση που, όπως εξήγησε ο κ. Πάουελ, αποτελεί «μικρή τεχνική προσαρμογή» και δεν προδικάζει αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η οποία θα συνεχίσει να επιδεικνύει «υπομονή» στις μελλοντικές προσαρμογές των επιτοκίων. Εντούτοις, η ισοτιμία παρέμεινε υψηλότερα από το χαμηλό δύο ετών 1,1110 που είδαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μετά τα ισχυρά στοιχεία για το ΑΕΠ Ιανουαρίου – Μαρτίου των ΗΠΑ.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή