Πολλαπλά μέτωπα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Πολλαπλά μέτωπα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή και τη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, την οποία ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την κυβέρνηση, μεταφέρεται την ερχόμενη εβδομάδα η ολοένα και πιο σφοδρή σύγκρουση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια σύγκρουση η οποία, τις τελευταίες ημέρες, κάλυψε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων, εκτεινόμενο από τις ισπανικές εκλογές και την οικονομία μέχρι και τα ντοκουμέντα που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Πέραν της δεδομένης μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, στη Χαρ. Τρικούπη βλέπουν την επερχόμενη συζήτηση στο Κοινοβούλιο σαν μια ευκαιρία να «χτυπήσουν» την Κουμουνδούρου στο ζωτικό σημείο του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος», που αποτελεί παραδοσιακά βασικό αφήγημα για το κυβερνών κόμμα. Η υπόθεση Πολάκη παρέχει σαφώς πρόσφορο έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση, με κομματικά στελέχη να εκτιμούν ότι το ζήτημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, πέρα από τις «ρωγμές» που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ικανό να επηρεάσει και τη διεκδικούμενη «δεξαμενή» των ψηφοφόρων του Κέντρου προς όφελος του ΚΙΝΑΛ, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Με το ίδιο άλλωστε σκεπτικό, αυτό δηλαδή της ανάδειξης «ηθικών ατοπημάτων» της κυβέρνησης, ηγεσία και στελέχη, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη της κ. Φώφης Γεννηματά (Alpha), έθεσαν από την πρώτη στιγμή ψηλά στην ατζέντα και τη στάση της πολιτικής ηγεσίας τη νύχτα της πυρκαγιάς στο Μάτι. Από τη Χαρ. Τρικούπη προήλθε, άλλωστε, και η πρώτη χρονικά αντίδραση με αφορμή τα νέα ντοκουμέντα για την υπόθεση, με την ανακοίνωση που εξεδόθη να εκτοξεύει κατηγορίες για μικροπολιτικούς χειρισμούς στη διαχείριση της εθνικής τραγωδίας.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί, ελλείψει άλλων «ισχυρών χαρτιών», να στρέψει τη συζήτηση στο μέτωπο της οικονομίας και των προεκλογικών παροχών, το ΚΙΝΑΛ υπενθύμισε σε υψηλούς τόνους τις τελευταίες ημέρες ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Ζήτημα για το οποίο έστρεψε τα «πυρά» του και προς τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προανήγγειλε ανάλογη τροπολογία, υιοθετώντας ως δική του πρωτοβουλία τη συγκεκριμένη πρόταση.

Περιοδείες

Οσον αφορά την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, τα επόμενα βήματα τέθηκαν επί τάπητος σε άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα στα γραφεία του κόμματος, παρουσία και της κ. Γεννηματά. Οπως διαρρέεται, στόχος είναι το κεντρικό μήνυμα του Κινήματος να φτάσει σε όσο το δυνατόν ευρύτερα εκλογικά κοινά, μέσω της άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες.

Πρώτος σταθμός του νέου κύκλου περιοδειών της προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα είναι αύριο η Χαλκίδα, όπου θα απευθύνει ομιλία στις 11.30 το πρωί, ενώ η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά, στις 22 Μαΐου. Θα μεσολαβήσει σειρά συγκεντρώσεων σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα και η Λάρισα, με το ακριβές πρόγραμμα να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή