Μάτι: Θύελλα από τις αποκαλύψεις

Μάτι: Θύελλα από τις αποκαλύψεις

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναταράξεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των ντοκουμέντων του ΣΚΑΪ και του Αλέξη Παπαχελά για την τραγωδία στο Μάτι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση «κυνισμό και αδιαφορία», ενώ θύμισε ότι την ώρα που η χώρα βίωνε μια ανείπωτη τραγωδία, ο κ. Τσίπρας έστηνε επικοινωνιακές φιέστες. Οι αποκαλύψεις και ο αντίκτυπός τους ήταν, εξάλλου, βασικό θέμα συζήτησης στον χθεσινό πρωινό καφέ της Πειραιώς υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο ότι αποφάσισε να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ. Αλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να «σηκώσει» το θέμα τόσο στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. στο Μοσχάτο –την τελευταία πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου– όσο και στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή, που για τη Ν.Δ. θα λάβει χαρακτήρα εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της.

«Ανατρίχιασα βλέποντας το αφιέρωμα για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σε χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook, υπογραμμίζοντας τρία σημεία: την αδιαφορία και τον κυνισμό της κυβέρνησης, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τραγωδίας αλλά και κατά την επόμενη μέρα, καθώς, όπως σημείωσε, πρέπει να μπει τάξη «σε ένα διαλυμένο κράτος που δεν υπηρετεί τον πολίτη». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία, και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι το με το πάτημα ενός κουμπιού θα αλλάξουν όλα σε ένα κράτος μπάχαλο. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά και με επαγγελματισμό», κατέληξε.

Από πλευράς Μαξίμου το μόνο επίσημο σχόλιο, μετά τις νέες αποκαλύψεις, έγινε από τον κ. Τζανακόπουλο, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ επέλεξε για άμυνα την επίθεση, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «τυμβωρυχία» που, όπως ανέφερε, «δεν τον τιμά ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα». Στην ίδια «γραμμή», ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως για το φοβερό αλαλούμ και την ασυνεννοησία του κρατικού μηχανισμού εκείνο το βράδυ, όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα, ευθύνονται ο πρόεδρος της Ν.Δ. που «απέλυε δημοσίους υπαλλήλους» αλλά και τα δύο πρώτα μνημόνια, όταν «το Δημόσιο αποδιαρθρώθηκε». Οσον αφορά το μείζον θέμα των νεκρών, που όπως φαίνεται γνώριζαν αλλά δεν ανακοίνωναν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνήθηκε. «Εχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε από την αρχή πει ότι οι νεκροί δεν κρύβονται», υποστήριξε, αποδίδοντας την επαναφορά της τραγωδίας σε «προεκλογικούς λόγους». Για τους νεκρούς πάντως, ο κ. Τόσκας, τότε αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τους νεκρούς που είχαν εντοπίσει τα σώματα ασφαλείας την ημέρα της πυρκαγιάς, διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς».

«Προσπάθεια εξαπάτησης»

Αντιδράσεις για τις νέες αποκαλύψεις υπήρξαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως «τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του γνώριζαν για τους νεκρούς στο Μάτι και το απέκρυψαν όταν έκαναν την περιβόητη συνέντευξή τους», προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται μόνο για επίδειξη κυνισμού και αναλγησίας, αλλά για συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των πολιτών».

Για «μπάχαλο» έκανε λόγο το ΚΚΕ, που μιλάει ακόμα για «τις εγκληματικές ευθύνες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στους τομείς της πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας το ντοκιμαντέρ, σημείωσε πως «η αδυναμία των κυβερνητικών να αντεπεξέλθουν και η αδυναμία της διεφθαρμένης από τα ρουσφέτια γραφειοκρατίας να κάνει τη δουλειά της» είναι οι δύο λόγοι που ζήσαμε αυτή την εθνική καταστροφή στο Μάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή