Πρόθυμες να γεφυρώσουν τις αποστάσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρα

Πρόθυμες να γεφυρώσουν τις αποστάσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια αξιοσημείωτη περίοδο διαφωνιών και εντάσεων σχετικά με το ζήτημα προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την πλευρά της Τουρκίας και ενώ η γειτονική χώρα κλιμακώνει τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ουάσιγκτον και η Αγκυρα φαίνονται πρόθυμες να εξομαλύνουν τις διαφορές τους και να γεφυρώσουν τις μέχρι πρότινος σημαντικές αποστάσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Καταλυτικός παράγοντας στη βελτίωση του κλίματος φαίνεται πως είναι η συνεργασία των δύο χωρών στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη Συρία.

«Δεν είναι σωστό να πούμε πως συμφωνούμε σε κάθε ζήτημα, αλλά ως αποτέλεσμα της διμερούς ανταλλαγής απόψεων μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Αναντολού την περασμένη Πέμπτη, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι. Ο Τσαβούσογλου συμπλήρωσε πως οι ηγέτες των δύο χωρών βρίσκονται σε συχνή επαφή μέσω τηλεφώνου και πως το περιβάλλον των συνομιλιών χαρακτηρίζεται από θετικό πνεύμα και ειλικρίνεια. Ισως η σημαντικότερη είδηση, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τον Λευκό Οίκο, είναι η επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιούνιο, μετά το ταξίδι του στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του εορτασμού της 75ης επετείου από την απόβαση στη Νορμανδία. «Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη αποφασισθεί», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο πρόσθεσε πως θα επιβεβαιωθεί σύντομα.

Το θετικό κλίμα των δηλώσεων Τσαβούσογλου αντικατοπτρίστηκε και στις αναφορές του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χθες το πρωί, σχετικά με το πολύπλοκο θέμα των S-400.

Ο Ακάρ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν απομακρύνεται από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων, προσθέτοντας πως η Αγκυρα δεν πρέπει να αποκλειστεί από το σχέδιο παραγωγής και αγοράς των αεροσκαφών F-35. «Η αγορά των S-400 δεν θα αποτελέσει απειλή για τα αεριωθούμενα αεροπλάνα και η Αγκυρα έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης συμφερόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, με σαφώς πιο μετριοπαθές ύφος από τις προηγούμενες δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ακάρ αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανεύθυνη στάση της Ρωσίας στο ζήτημα της Συρίας. Ο Ακάρ ανέφερε πως η Ρωσία δεν τήρησε την υπόσχεσή της για αφαίρεση μελών του YPG από την πόλη Τελ Ριφάτ στη Συρία και κατ’ επέκταση συνεχίζει να εμποδίζει την ίδρυση ασφαλούς ζώνης στη χώρα. «Υπάρχουν δεσμεύσεις από την πλευρά του Κρεμλίνου που δεν έχουν τηρηθεί και, επομένως, βλέπουμε τρομοκράτες που ανοίγουν πυρά και επιτίθενται στους στρατιώτες μας και στους άμαχους ντόπιους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, παρέχοντας ένα ακόμη σημάδι πως, παρότι η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη να παραιτηθεί από το αίτημά της για τα ρωσικά συστήματα S-400, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις περνούν σε μια περίοδο εξομάλυνσης.

Στις καταληκτικές τοποθετήσεις του, ο Ακάρ τόνισε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα με επαρκή στρατιωτική και διοικητική υποδομή για τον έλεγχο της ασφαλούς ζώνης στη Συρία. «Προηγουμένως οι ΗΠΑ ανέτρεξαν στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, ωστόσο κανένας δεν ανταποκρίθηκε θετικά», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, προτού προσθέσει ότι «υπό αυτή την έννοια, μόνο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δείξει την ικανότητα και τη διαθεσιμότητα για μια στενή συνεργασία στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή