Περιμένοντας χαλάζι εν μέσω ελληνικής άνοιξης

Περιμένοντας χαλάζι εν μέσω ελληνικής άνοιξης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να «πιάσαμε» τον Μάη και να πλέξαμε στεφάνια, ωστόσο η άνοιξη φαίνεται ότι ακόμα αργεί. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για άλλη μια φορά τους τελευταίους μήνες εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που περιλαμβάνει βροχές, καταιγίδες μέχρι και χαλάζι – αρχές Μαΐου. Και όλα αυτά, όπως μας έχει συνηθίσει εσχάτως το ελληνικό κλίμα, θα συμβούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου!

Συγκεκριμένα, η πρόσκαιρη μεταβολή θα σημειωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου με βροχές και καταιγίδες από τα νοτιοδυτικά, που θα είναι τοπικά ισχυρές και πιθανώς θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, αναμένονται τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου στο Ιόνιο, στη Δυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στη Δυτική Στερεά και στην Ηπειρο.

Την Κυριακή βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ το απόγευμα η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί στη Θράκη. Αναμένονται, όμως, και θυελλώδεις νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 7 ή 8 μποφόρ, στο Ιόνιο από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Αντιστοίχως, θυελλώδεις άνεμοι θα εκδηλωθούν την Κυριακή και στο Αιγαίο, όπου ίσως στα ανατολικά να φτάσουν και τα 9 μποφόρ, οι οποίοι όμως μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Ως εκ τούτου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιφέρειες και δήμους, να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα, όμως, απευθύνει έκκληση και στους πολίτες να λάβουν μια σειρά προστατευτικών μέτρων. Συγκεκριμένα, τους ζητεί να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία ενδέχεται να παρασυρθούν από τους χειμάρρους, και να καθαρίσουν τα λούκια και τις υδρορροές των σπιτιών τους. Παράλληλα, τους συστήνει να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, όσο διαρκεί η κακοκαιρία αλλά και αρκετές ώρες μετά το πέρας αυτής, όπως και να αποφύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Ακόμα, τους υπενθυμίζει ότι πρέπει να προφυλάσσονται αυτομάτως οι ίδιοι, αλλά να προστατεύουν και τα ζώα τους κ.ά.

Η ιστοσελίδα της αστυνομίας, www.astynomia.gr, θα ανανεώνεται συνεχώς σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την ορατότητα του δικτύου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας, www.civilprotection.gr. Ας ευχηθούμε ότι θα είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο με τέτοια… παρατράγουδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή