Επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Ε.Ε. ζητά ο Σ. Κουρτς

Επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Ε.Ε. ζητά ο Σ. Κουρτς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επισημαίνει, ενόψει των νέων προσκλήσεων απαιτείται επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινή συνέντευξή του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στην εφημερίδα Die Presse και σε μία σειρά αυστριακών επαρχιακών εφημερίδων.

Την απαίτησή του αυτή εξέφρασε το μεσημέρι κατά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του κόμματός του για τις ευρωεκλογές στη Βιέννη, παρουσία του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υποστήριξε μία «αναδόμηση της ΕΕ», αναφέροντας ότι από την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, έχουν αλλάξει πολλά στην Ευρώπη, όπου, «είχαμε μία κρίση χρέους, μία κρίση του ευρώ, τη μεταναστευτική κρίση, την κλιματική κρίση, το χάος του Brexit», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρχουν «αυστηρότεροι μηχανισμοί κυρώσεων για χώρες-μέλη οι οποίες δημιουργούν χρέος, ποινές για χώρες που δεν καταγράφουν παράνομους μετανάστες και τους αφήνουν να διέρχονται από το έδαφός τους, καθώς επίσης να υπάρχουν συνέπειες για παραβιάσεις κατά του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας», ενώ, κατά την άποψή του, αυτή η «αναδόμηση» πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό μετά τις ευρωεκλογές.

Τάχθηκε υπέρ της εστίασης σε μεγάλα ζητήματα, όπως η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια, εκφράζοντας πάραλληλα την άποψη του ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός αφού «οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες την απόφαση για αποστολή των δικών τους στρατιωτών σε περιοχές κρίσης»

Υποστήριξε εκ νέου να δοθεί ένα τέλος του «περιφερόμενου τσίρκου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», το οποίο έως τώρα συνεδριάζει στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, και να έχει ως μοναδική έδρα του τις Βρυξέλλες, και προς τούτο ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει η υποχώρηση από την πλευρά της Γαλλίας, η οποία αντιδρά σε αυτή την μεταρρύθμιση.

Ο αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε την απαίτησή του για μείωση του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας πως σήμερα υπάρχουν ήδη περισσότεροι επίτροποι από τομείς αρμοδιότητας και τόνισε ότι στο μέλλον δεν θα πρέπει κάθε χώρα αυτόματα να έχει και τον επίτροπό της, αλλά η κάλυψη των θέσεων να γίνεται εκ περιτροπής στη βάση ενός δίκαιου συστήματος.

Ως προς τους «δεξιούς λαϊκιστές» στην Ευρώπη – στην ομάδα των οποίων στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει το συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων – ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν πως αυτοί δεν θα συμπεριλαμβάνονται στους συμμάχους κατά την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, «δεν θέλουμε να παραδώσουμε την ΕΕ στους αριστερούς και στους δεξιούς χαοτικούς, αλλά χρειάζεται μία ισχυρή πολιτική του κέντρου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή