Μέχρι πού θα φτάσει ο Τραμπ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας (κίνηση που είχαν προετοιμάσει Αμερικανοί αξιωματούχοι τους προηγούμενους μήνες), μπήκαν σε έναν δρόμο χωρίς γυρισμό. Αν πετύχαινε το σχέδιό τους, δεν θα είχαν απλώς απαλλαγεί από ένα πολύ σοβαρό αγκάθι στη Λατινική Αμερική, αλλά και θα είχαν επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας, αντισταθμίζοντας την επιτυχία του Πούτιν, σε βάρος της Ουάσιγκτον, στο μέτωπο της Συρίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αμερική θα εμφανιζόταν αδύναμη ακόμη και στην περιοχή που, από την εποχή του Δόγματος Μονρόε, θεωρούσε «πίσω αυλή» της.

Τρεις μήνες αργότερα, το στοίχημα παραμένει ανοικτό και ο εκνευρισμός στην αμερικανική πρωτεύουσα αυξάνεται. Ως ένδειξη ταραχής πρέπει να ερμηνευτεί η αμετροεπής δήλωση του σκληροπυρηνικού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, μετά την αποτυχία του κινήματος Γκουαϊδό, όταν κάλεσε τους Ρώσους μέσω CNN να μην ανακατεύονται στη Λατινική Αμερική, γιατί, όπως είπε, «εδώ είναι το δικό μας ημισφαίριο». Λίγο νωρίτερα, ο Πομπέο είχε αφήσει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ για την ανατροπή του Μαδούρο.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ επενέβησαν δύο φορές άμεσα, με τον δικό τους στρατό, για να ανατρέψουν ανεπιθύμητες κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική. Την πρώτη επί Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1983, εναντίον της αριστερής κυβέρνησης της μικροσκοπικής Γρενάδας και τη δεύτερη εναντίον του αδύναμου Παναμά, το 1989, με στόχο έναν πρώην πράκτορα της CIA που «ξέφυγε», τον Μανουέλ Νοριέγκα. Αλλά να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο σε μια μεγάλη χώρα σαν τη Βενεζουέλα, με κίνδυνο να βάλουν φωτιά σε όλη τη Λατινική Αμερική, θα ήταν τυχοδιωκτισμός πρώτου μεγέθους.

Ψυχολογικός πόλεμος

Δεν αποκλείεται οι απειλές Πομπέο να εντάσσονται στον ψυχολογικό πόλεμο με στόχο τη μεταστροφή της στρατιωτικής ηγεσίας της Βενεζουέλας. Σε κάθε περίπτωση, η επιθετική προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ απειλεί να τη φέρει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αν και επανέλαβε την υποστήριξή του στον Γκουαϊδό, ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής καθεστώτος. Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι καυτηρίασε την ενεργοποίηση του νόμου Χελμς – Μπάρτον για κυρώσεις εναντίον όσων συνεργάζονται με την Κούβα και απείλησε με αντίμετρα τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή